Hlavní obsah

Moravské řeky opět zlobí, ve Strážnici stav ohrožení

Novinky, ČHMÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli vytvralému dešti se opět rozlévají řeky na východě republiky ze svých koryt. Na dolním toku Moravy ve Strážnici byl v neděli dosažen třetí stupeň povodňové aktivity. Liják komplikuje situaci na Třebůvce v Lošticích na Šumpersku a na Odře v Ostravě-Svinově. Před množstvím srážek varovali i meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Článek

Hladina řeky Moravy stoupá, ve Strážnici na Hodonínsku byl těsně před nedělním polednem překročen třetí stupeň povodňové aktivity. Potvrdila to dispečerka Povodí Moravy. Odpoledne voda ve Strážnici mírně klesala a držela se těsně nad limitem třetího stupně. 

Déšť bude jen pomalu postupovat  k severovýchodu a nadále bude ovlivňovat počasí zejména na Moravě a ve Slezsku. Podle ČHMÚ během neděle a noci na pondělí naprší v západní polovině republiky 3 milimetry srážek, na ostatním území Čech 2 až 15 milimetrů, když na Moravě a ve Slezsku se budou srážky pohybovat mezi 10 až 25 milimetry.

"Vzestupy očekáváme během večera opět také na menších přítocích Moravy (např. Olšava) a v povodí Bečvy. Zde předpokládáme dosažení prvního stupně," uvedli meteorologové.

Odra zlobí v Ostravě

Vydatné deště v Beskydech a Jeseníkách zvedají hladiny toků v Moravskoslezském kraji. První stupeň povodňové aktivity platí na pěti místech regionu, už v pondělí se ale mohou objevit i druhé stupně, tedy pohotovost, řekl dispečer společnosti Povodí Odry. Podle prognózy hydrometeorologů spadne během neděle a pondělí v Jeseníkách 40 až 50 milimetrů srážek, a v Beskydech 15 až 30 milimetrů.

Bdělost v regionu platí na řece Odře v Ostravě-Svinově a v Bartošovicích na Novojičínsku, dále pak na řece Opavě v Děhylově na Opavsku, v Karlovicích na Bruntálsku a na řece Moravici u Vítkova na Bruntálsku. V pondělí jsou vodohospodáři připraveni vyhlásit pohotovost na Odře v Ostravě-Svinově a v Bartošovicích.

"Během pondělka až úterka předpokládáme dosažení prvního stupně povodňové aktivity na Odře v Odrách na Novojičínsku a v Bohumíně na Karvinsku, na Opavě a Opavici v Krnově na Bruntálsku, na Hvozdnici v Oticích na Opavsku," doplnila mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Potíže jsou i na střední Moravě

Vytrvalý déšť zvyšuje hladiny řek v Olomouckém kraji. Prvního stupně povodňové aktivity však zatím dosáhla jen Třebůvka v Lošticích na Šumpersku. Další vývoj záleží podle vodohospodářů na počasí. I v noci na pondělí očekávají meteorologové srážky.

"Třebůvka dosáhla 170 centimetrů, tedy hranice prvního stupně povodňové aktivity. Na horních tocích již zaznamenáváme pokles hladin, voda dotéká na středních tocích," řekla dnes ČTK dispečerka Povodí Moravy Michaela Juřičková. Podle ní může prvního stupně dnes dosáhnout i Morava v Moravičanech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám