Hlavní obsah

Mohl by začít vypovídat, vysvětluje si milost pro Baláka žalobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Žalobce z kauzy šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka Jiří Pražák udělení milosti pro Baláka od prezidenta Miloše Zemana čekal. Řekl to serveru iRozhlas. Míní, že motivem milosti mohla být snaha zabránit Balákově další výpovědi.

Foto: Sandra Bejšáková, ČTK

Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák.

Článek

„Řekněme, že jsem předpokládal, že nemohou dopustit, aby případně začal vypovídat,“ řekl serveru státní zástupce Jiří Pražák. Na dotaz, zda tím má na mysli to, že by další Balákova výpověď mohla mířit třeba proti členům Kanceláře prezidenta republiky, žalobce řekl, že „samozřejmě taková možnost tady je“.

Balák byl minulý týden pravomocně odsouzen k tříletému vězení a pokutě 1,8 milionu korun za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava.

Mynář pro Českou televizi (ČT) výroky žalobce Pražáka odmítl. "Pan prokurátor svými výroky, které se nezakládají na skutečnosti, jen posiluje závažnou obavu, že pro přísný rozsudek nad Milošem Balákem bylo rozhodné to, kde pracuje," napsal Mynář ČT v textové zprávě. "Zdůrazňuji, že žádný takový motiv, o kterém spekuluje pan prokurátor, nebyl a není," dodal.

Zemanova milost bez vědomí ministerstva nic neporušuje

Domácí

Prezident mu udělil milost, oznámil v úterý jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident podle Ovčáčka zohlednil Balákovu bezúhonnost i pracovitost. Podle Zemana nebyla zřejmě pro Balákovo odsouzení rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje. Balák nemusí platit ani pokutu.

Prezidentovo odůvodnění milosti je podle Unie státních zástupců nepřijatelné. Zemanovo rozhodnutí kritizují také vládní i opoziční politici.

Odůvodnění milosti Zemanem je nepřijatelné, řekl šéf Unie státních zástupců

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám