Hlavní obsah

Mlynář se vzdal poslaneckého mandátu

Novinky, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Unionistický ministr Vladimír Mlynář se vzdal poslaneckého křesla. Informaci o jeho rozhodnutí nejprve sdělil kolega ve vládě Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Mlynář ve 13 hod. na mimořádné tiskové konferenci zprávu potvrdil a uvedl, že tak činí proto, aby měl více času pro práci na ministerstvu.

Foto: Petr Krupička
Článek

Mlynář dále řekl, že rezignovat na poslanecký mandát chtěl už krátce po volbách, avšak s rozhodnutím vyčkával, neboť bez něj by US-DEU nemohla založit poslanecký klub (min. 10 poslanců).

Na koaliční kandidátce Pardubického kraje, kde byl Mlynář zvolen, ho totiž následuje lidovec Pavel Severa. Ten byl měl ale nahradit poslance Miloslava Výborného, jehož prezident Václav Klaus navrhl na post soudce Ústavního soudu. Na řadu se tak dostal druhý náhradník z kandidátky, unionistický starosta Hlinska Josef Vokáč, který tedy má ve Sněmovně nahradit právě Mlynáře.

Preference US-DEU klesají ke dnu

Mlynář se na stranickém poli v poslední době objevoval spíše sporadicky. Jedno z jeho mála prohlášení týkající se strany pronesl na lednovém sjezdu: "To, co předvádíme, je politický masochismus. A masochismus mají někteří lidé možná rádi v sexu, ale v politice vede k naprosté politické sebevraždě a takto, přátelé, nelze prostě pokračovat".

US-DEU se jako nejmenší strana vládní koalice potýká s klesajícími volebními preferencemi. Zatímco KDU-ČSL je na hranici volitelnosti, Unie je podle posledních průzkumů hluboce po ní. Naposledy agentura TNS-Factum konstatovala, že by unionistům dalo hlas jen 2,3 procenta občanů. Pro vstup do Sněmovny je nicméně nutné mít alespoň pět procent příznivců. Unionistům vadí i to, že úspěšnější je už také Sdružení nezávislých, které by volilo 4,4 procenta lidí. Další propad by mohl unii odříznout od státních dotací, což by byl poslední hřebíček do rakve.

Reklama

Související články

Unionisté se obávají, že zaniknou

Těžké časy nyní prožívá nejmenší vládní strana Unie svobody-DEU. Volební prognózy ji totiž posunuly do politického suterénu. Naposledy agentura TNS-Factum...

Výběr článků

Načítám