Hlavní obsah

Místo praktických projektů se miliardy utopily v teoretických výzkumech, tvrdí NKÚ

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grantová agentura podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) v letech 2011 až 2015 nepodporovala výzkumné projekty, které mají „větší potenciál pozdějšího praktického užití”. Na účelovou podporu základního výzkumu přitom putovalo 15,3 miliardy korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu v pražských Holešovicích

Článek

V rámci účelové podpory základního výzkumu byly podle zjištění NKÚ nejvíce podporovány výzkumné instituce a vysoké školy.

„Tento typ výzkumu má přinést především nové poznatky a není vázaný na bezprostřední využití v praxi,” připomněli kontroloři.

„Podle národních strategických dokumentů by měla podpora cílit i na ty oblasti základního výzkumu, které mohou zlepšit využití nových poznatků a ve výsledku tak přispět k růstu konkurenceschopnosti ČR,” konstatoval NKÚ s tím, že do těchto oblastí však podpora nesměřovala.

Česko v kvalitě základního výzkumu zaostává

Dílčí problémy byly zjištěny rovněž při veřejných soutěžích. V jednom případě agentura zveřejnila informace o prodloužení soutěžní lhůty pouhý den před jejím koncem, a navíc pouze na webu. V další případě v roce 2014 vybralo předsednictvo grantové agentury jiné projekty než ty, které byly doporučeny odbornou komisí.

Podle NKÚ agentura ani nesledovala kvalitu výsledků ať už u jednotlivých vědních oborů, nebo celkově. „Nemohla proto vyhodnotit, jaké dopady vyplacená podpora měla,” uvedla zpráva, která závěrem připomíná, že v kvalitě základního výzkumu „ČR zaostává za evropským průměrem”.

Reklama

Výběr článků

Načítám