Hlavní obsah

Místo Michálka by měl ministrem pro legislativu být advokát Šalomoun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Piráti do pozice ministra pro legislativu zřejmě nominují 47letého advokáta z Vysočiny Michala Šalomouna. S odkazem na tři zdroje o tom informovala stanice CNN Prima News. Původně se měl členem vlády pro tuto oblast stát Jakub Michálek, který ale s ohledem na stranickou mantru o kumulaci funkcí v nové vládě nezasedne.

Foto: ČTK

Kandidát na ministra pro legislativu Michal Šalomoun

Článek

Že by novým kandidátem na ministra pro legislativu měl být právě Šalomoun, redakci CNN Prima NEWS potvrdily tři zdroje, které si nepřály být jmenovány.

Šalomoun vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy Univerzity v Brně, od roku 2008 začal působit jako samostatný advokát s generální praxí.

Michálek: Odstoupil jsem, abych pomohl koalici

Domácí

Tehdy byl osloven předsedou Pirátů Ivanem Bartošem, aby se stranou navázal spolupráci kvůli „válce s kolektivními správci”, stojí na stranickém medailonku.

V letech 2010 až 2015 působil jako zastupitel a radní Třebíče, zvolen byl jako nestraník na kandidátce Věcí veřejných.

Server Česká justice v úterý večer přišel s tím, že Piráti zvažují do role ministra pro legislativu ještě jednoho muže, a to Ondřeje Preusse, který mimo jiné působí jako odborný asistent na katedře ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. „Zatím se ke mně donesly pouze spekulace,“ reagoval na dotazy.

Michálek ustoupil tlaku straníků

Zda má designovaný premiér Petr Fiala (ODS) jasno o tom, jaká kandidátská jména ve středu přinese prezidentovi Miloši Zemanovi, tak není jasné.

Původně se počítalo s tím, že na nově vzniklou pozici člena vlády pro legislativní záležitosti Piráti jmenují předsedu poslaneckého klubu a právníka Jakuba Michálka, který byl ostatně i koaličním kandidátem na ministra spravedlnosti.

Piráti se chytili do pasti kumulace funkcí

Domácí

Michálek však po rozbouřené diskusi na stranickém fóru odmítl funkci s tím, že nebude kumulovat funkce. V rozhovoru pro Českou televizi v pondělí řekl, že novým nominantem strany musí být právník.

Tím tedy z palety možných kandidátů vypadla jména senátora Lukáše Wagenknechta nebo třeba exposlance Mikuláše Ferjenčíka.

Reklama

Výběr článků

Načítám