Hlavní obsah

Místo lidí roboti. Čeští vědci vyvinuli unikátní skladovací systém

Novinky, Natálie Lošková, jdu

Sklad, který nepotřebuje uličky ani lidskou obsluhu. Vše zvládnou automatizovaní roboti, kteří se po kolejích pohybují nad přepravkami umístěnými ve sloupcích vedle sebe. Nejde přitom o vizi budoucnosti. Přesně takový sklad vznikl v Kácově na Kutnohorsku. Speciální systém pro takzvané vysokokapacitní skladování pro českou firmu vyvinuli odborníci z Technické univerzity v Liberci.

Dva roboti na stovky přepravek. Unikátní systém skladování šetří prostor i časVideo: Novinky

 
Článek

Výhoda podobných systémů tkví v tom, že skladiště není rozděleno uličkami. Skladovaný materiál je uložen v sloupcích vyskládaných jeden vedle druhého, automatizovaní roboti se pohybují nad nimi po speciálních hliníkových kolejích.

Ve světě se využívá jen několik takových systémů, ten v Liberci nese jméno Archeion a vznikl pro českou firmu Systematic, která se zabývá zpracováním a archivací dokumentů. V testovacím provozu jej nyní využívá ve svém centrálním skladu v Kácově na Kutnohorsku. Tři roboti zde operují až se dvěma tisíci přepravek.

„Robot je schopen manipulovat všemi přepravkami, které jsou uložené pod kolejištěm,“ řekl Novinkám Leoš Beran z liberecké fakulty mechatroniky. Stroj zvládne uchopit přepravky v hloubce až osmi metrů. „Z toho vyplývá, že je schopen manipulovat až s dvaceti boxy o výšce 40 centimetrů,“ dodal. Tím je podle vývojářů jejich systém unikátní, dosavadní systémy operují nejvýše se 16 boxy naskládanými na sobě.

Robot má v sobě autonomní software, podle kterého je schopen se sám pohybovat po kolejištích nad přepravkami. „Nad tím vším je ještě systém plánovače, který rozhoduje, jaké příkazy robot dostane. Musí plánovat trajektorie, které jsou bezkolizní, aby se roboti nesrazili,“ přiblížil Beran s tím, že roboti se dokážou pohybovat rychlostí zhruba pět metrů za sekundu a uzvednou boxy vážící do 25 kilogramů.

Roboti jsou navíc schopni spolupracovat navzájem. „Jeden vytáhne šest boxů, aby se dostal k sedmému v pořadí. Ve chvíli, kdy ho odváží na předávací post, další roboti štosují zpátky těch šest vytažených přepravek,“ uvedl Dalibor Frydrych z univerzitního Ústavu pro nanotechnologie, který se spolu s kolegy podílel na vývoji systému plánovače.

Čeští vědci vyvinuli program, který vrací lidem jejich hlas

Věda a školy

Samotnou konstrukci pro systém pak vyvinul tým vývojářů z liberecké strojní fakulty.

„Robot je vymyšlený jako skládačka, navrhli jsme ho a zkonstruovali z pěti modulů, tak aby bylo možné velmi operativně řešit případné závady a servisní výměny dílů,“ uvedl vedoucí strojního týmu Ladislav Ševčík.

Nabídnou ho e-shopům

I když skladovací systém vznikl pro manipulaci s dokumenty, kde v centrální spisovně firma obhospodařuje zhruba 1,5 milionu šanonů s desítkami milionů dokumentů, využití může najít i v dalších skladech. V Systematiku by jej tak rádi nabídli například e-shopům.

„Výhody jsou jednoznačné. Je to úspora lidské práce, prostoru i investic. Systém umí pracovat 24 hodin bez nutné návaznosti obsluhy. V zásadě stačí jeden člověk, který jen dozoruje, jestli vše funguje správně,“ řekl Novinkám Marek Ječmének ze Systematiku.

Čeští vědci vyvinuli anticovid papír. Použít by se mohl na bankovky i dokumenty

Věda a školy

Kromě úspory času podle něj systém dokáže zdvojnásobit objem skladovacích prostor.

„Když se ušetřený prostor a čas sečtou, vyjdou už pro malý sklad značné úspory, které se v případě těch největších skladů mohou pohybovat v desítkách milionů korun ročně. Umím si představit, že velké e-shopy by náš systém mohl zaujmout,“ uvedl ředitel Systematiku Petr Helcl.

Reklama

Výběr článků

Načítám