Hlavní obsah

Místo Janukovyče přijede do Prahy jiný ukrajinský představitel, uťal spekulace Kmoníček

– Praha
Novinky, Václav Lang

Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček uťal spekulace o návštěvě sesazeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče v Praze. Místo něj by měla Ukrajina do země vyslat jiného vrcholného představitele.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hynek Kmoníček.

Článek

„Pozvání je platné, nicméně u tohoto typu pozvání nikdy nejde o pozvání typu ad personam. Je na ukrajinské straně, kdo bude nejvyšší představitel Ukrajiny, který ji bude reprezentovat v dubnu v Praze na bilaterálních jednáních, na navazující schůzce prezidentů k 5. výročí Východního partnerství a na následné konferenci,“ řekl Novinkám Kmoníček.

Uzavřel tak spekulace o tom, zda Zeman trvá na pozvání Janukovyče, na kterého byl na Ukrajině v minulých dnech dokonce vydán zatykač. „Je jenom obtížně představitelné, že by Ukrajina na tato jednání nominovala Viktora Janukovyče, na kterého nyní sama vydala zatykač,“ dodal Kmoníček.

V současné chvíli není známo, kde se Janukovyč nachází. Ukrajinské ministerstvo vnitra na něj v pondělí vydalo zatykač „kvůli hromadným vraždám pokojných občanů“. [celá zpráva]

Prezident Miloš Zeman, který byl opakovaně dotazován, zda i přes kritickou situaci na Ukrajině trvá na pozvání tamního prezidenta, uvedl minulý týden: „Nemohu vyloučit, že bude-li tato situace dále eskalovat a nedojde-li do dubna ke smírnému řešení, pak těžko lze pozvat na návštěvu toho člověka, kde na ulicích jeho hlavního města umírají lidé.“ [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám