Hlavní obsah

Minuta ticha rozezní zvony za oběti covidu

Právo, Karel Škrabal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanská iniciativa Minuta ticha iniciovala na pondělí 22. března, kdy to bude rok od úmrtí prvního pacienta s nemocí covid-19 v Česku, pietu za oběti koronaviru. První obětí byl 95letý muž, který zemřel v pražské Nemocnici na Bulovce. K iniciativě se připojila Česká biskupská konference a v pondělí v poledne se rozezní zvony tuzemských kostelů.

Foto: Miloš Mahula, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Důstojné a všech politických motivů prosté vzdání úcty obětem nám umožní si říci, že jsme nenechali zvítězit lhostejnost a nezájem o osudy druhých,“ stojí ve výzvě Minuty ticha, kterou inicioval bývalý disident Petr Pospíchal.

Jak si představujete, že by tato minuta ticha měla vypadat v ulicích měst a obcí?

Za normálních okolností jsou takové akce na ulicích zřetelné, ale teď všichni vidíme, že ulice jsou buďto prázdné, nebo že se na nich lidé nezdržují déle, než musejí. S akcemi v ulicích nepočítáme, nechceme zvyšovat riziko nákazy. Ale může se stát, že nějaká bezpečná a viditelná akce ve veřejném prostoru nakonec bude.

Místo nouze vyslovte vládě nedůvěru, vyzývá poslance Chcípl PES. Chystá uličku hanby

Domácí

Máte návrhy pro lidi, kteří se chtějí připojit doma nebo v práci, jak to udělat?

Uvažovali jsme o tom, aby lidé dali svůj postoj a pietu najevo na sociálních sítích. A třeba také zveřejňovali na sociálních sítích fotky z minuty ticha, jak ji prožívali. Minuta ticha je na Facebooku a má internetovou stránku. Když bude mít někdo jakýkoli dobře míněný nápad, jsme mu otevřeni. Do pondělí je ještě docela dost času.

Co byl hlavní motiv vzniku iniciativy?

V lednu, po tom zdvihu počtu nemocných a umírajících, jsem si uvědomil, že prezentovaný technický pohled na pandemii je od základů špatný. Mluvilo se o přetížení nemocnic, o rozvolňování či urychleném očkování. A o zemřelých jen ve statistikách. Smutek a smrt v době pandemie, to je velké téma. Roste počet pozůstalých, kteří se nemohli rozloučit se ztracenými blízkými. Cítil jsem, že jim máme s tím smutkem pomoci.

Jak se vám podařilo Českou biskupskou konferenci přesvědčit, že se přidala?

Myslím, že Minuta ticha má velký duchovní rozměr. Oslovil jsem kardinála Duku, s nímž jsem velice dávno trávil kus času společně ve vězení. Věděl jsem, že předseda České biskupské konference arcibiskup Jan Graubner prodělal covid. Myslím, že k tomu pomohl hlavně duchovní a nepolitický charakter Minuty ticha. Jsem za tuto podporu vděčný.

Koronavirus je čínská biologická zbraň, kázal arcibiskup Duka

Domácí

Koho byste si přál, aby se ještě přidal?

Přál bych si, aby se přidala politická elita naší země a aby nikdo z nich neměl potřebu spekulovat o vinících nebo důvodech. My všichni potřebujeme obnovit v této zemi důvěru. Ve stát, v politiku jako zodpovědnou správu státu, v instituce i v sebe navzájem.

Jaké máte reakce a co na ně říkáte?

Souhlasné. A říkám: Pošlete to dál.

Za vaší iniciativou vidím snahu nejenom uctít oběti nemoci, ale i přispět ke spojení společnosti, jako jsme to znali třeba z první vlny na jaře. Je to tak?

Všichni jsme závislí na druhých a na společnosti. Potřebujeme důvěru a pocit, že se můžeme na někoho spolehnout, nejen na své okolí, ale i na stát. Po pandemii se budeme rozhlížet kolem sebe.

Zjistíme, že za statistikou obětí jsou lidé, které už nebudeme potkávat. Bude okolo nás hodně smutku, poškozená ekonomika, bohužel i více chudoby, psychické obtíže, které jsou typické pro období po prožitém stresu.

Abychom takovou krizi zvládli, musíme víc myslet na společný zájem a společnou budoucnost. Tyto vážné věci by měla Minuta ticha také připomenout tím, že dáme najevo, jak velkou ztrátou pro nás jsou oběti. Že máme velké pochopení pro pozůstalé, kteří k obvyklému rozloučení neměli zpravidla ani příležitost.

Covid-19: 117 milionů infekcí, 2,6 milionu obětí

Zahraniční

Budete i po pondělí pokračovat?

Ano, Minuta ticha zůstane jako iniciativa. Chceme vytvořit prostor pro lidštější, netechnický pohled na důsledky pandemie. A velice věřím, že dojde i na celonárodní sbírku na Památník obětí pandemie, který bychom, tak trochu po vzoru někdejších morových sloupů, měli jako společnost mít. Věřím v dobrou budoucnost a v naši společnou schopnost se poučit.

Reklama

Výběr článků

Načítám