Hlavní obsah

Ministryně Parkanová je v nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) byla v úterý hospitalizována kvůli vysokému krevnímu tlaku. Novinkám to řekl mluvčí ministerstva Andrej Čírtek. V nemocnici by měla zůstat několik dní.

Článek

"Příští týden už by měla být v úřadě s normálním programem," řekl Novinkám Čírtek. S ohledem na soukromí ministryně odmítl sdělit, v jaké nemocnici leží.

"Program se rušil jen pro tento týden, ale paní ministryně neměla naplánovány žádné akce v souvislosti se státním svátkem, ani služební, ani společenské," upřesnil Čírtek.

Podle dostupných informací zdravotní stav Parkanové nesouvisí s žádnou pracovní situací. Ministryně se například účastnila pondělního jednání vlády.

Rušit program kvůli zdravotním potížím občas musí i vládní politici. Například premiér Mirek Topolánek v lednu onemocněl angínou a bral antibiotika. Bylo to právě v době, kdy dojednával podporu pro svůj koaliční kabinet u bývalých poslanců ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanky. Musel také odložit schůzku s prezidentem Václavem Klausem týkající se zahraniční politiky.

Hypertenze se léčit musí

Vysoký krevní tlak (arteriální hypertenze) je považován za civilizační chorobu, k jejímuž vzniku přispívá kromě obezity a vysokého věku také nezdravý životní styl. Pacient trpící hypertenzí by měl přehodnotit svůj jídelníček, vyhýbat se cigaretám a nevystavovat se stresovým situacím.

Pokud se vysoký krevní tlak neléčí, hrozí vznik arterosklerózy, cévní mozkové příhody, ischemické choroby srdeční nebo dalších chorob souvisejících se zhoršeným prokrvením. 

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek má angínu, ruší část programu

Premiér Mirek Topolánek ruší některé body svého programu, protože onemocněl. Má angínu spojenou s chřipkou a bere antibiotika. Kvůli jeho nemoci se například...

Čtvrtině Čechů hrozí infarkt nebo mrtvice

Více než čtvrtině dospělých Čechů hrozí, že dostanou srdeční infarkt nebo je postihne mozková mrtvice. Vysoký krevní tlak neboli hypertenzi, který je hlavní...

Výběr článků

Načítám