Hlavní obsah

Ministři nemohou uvěřit tomu, že musí šetřit

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednání o rozpočtu a výdajových mantinelech na příští rok mezi resortními ministry a ministrem financí už druhý týden k nějakému konkrétnímu výsledku zatím nevedlo. Ministři totiž nechtějí uvěřit, že se jim nemusí podařit splnit některé stranické předvolební sliby a budou muset šetřit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Na přidávání by měli podle představ ministra financí najít peníze někde jinde než ve společné, a podle jejich názoru bezedné státní kase.

„Pokud by došlo k takto razantnímu snížení rozpočtové kapitoly ministerstva vnitra, znamenalo by to omezení téměř veškerých investic v resortu,“ tlumočil Právu vyjádření ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jeho mluvčí Pavel Novák s tím, že jednání o penězích pro jednotlivá ministerstva ještě zdaleka nejsou uzavřená a stále probíhají.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Návrh rozpočtu zatím počítá se schodkem 100 miliard korun. Celkově ministerstvo financí navrhuje pro příští rok výdaje bez unijních peněz ve výši 1,126 biliónu korun. Letos rozpočet počítá s částkou o 15 miliard nižší, tedy 1,111 biliónu korun.

Návrh státního rozpočtu na příští rok, jak si jej představuje ministr financí Andrej Babiš (ANO), počítá ve srovnání s letošním rokem s poklesem výdajů většiny ministerstev.

Největší pokles je u ministerstva zemědělství, a to o téměř 6,8 miliardy korun. Naopak o více než 18 miliard korun by měly stoupnout výdaje ministerstvu práce a sociálních věcí. Ministerstvo vnitra musí počítat s tím, že místo tří miliard navíc bude muset tři miliardy ušetřit.

Kolik by měla ministerstva dostat
Ministerstvo obrany-0,529 mld.
Ministerstvo financí-1,685 mld.
Ministerstvo práce a sociálních věcí18,0 mld.
Ministerstvo vnitra-3,170 mld.
Ministerstvo průmyslu a obchodu-1,468 mld.
Ministerstvo dopravy-2,512 mld.
Ministerstvo zemědělství-6,758 mld.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy0,083 mld.
Ministerstvo kultury-1,222 mld.
Ministerstvo zdravotnictví-0,636 mld.

Ministerstvo financí dále navrhuje v rozpočtu na příští rok, aby každé ministerstvo ušetřilo polovinu výdajů za právní, konzultační a poradenské služby.

Přesto řada ministrů už vybojovala, že jejich úspory nebudou tak drastické jako v prvním návrhu ministerstva financí. Například ministerstvo dopravy, vedené ministrem Antonínem Prachařem (ANO), by mělo přijít místo 8 miliard o 2,5 miliardy korun.

Nespokojené zdravotnictví, vnitro, doprava a školství

„Nejdříve se musíme dohodnout na úrovni koalice a pak na úrovni vlády. Rádi bychom, aby se v rozpočtu nekrátily prostředky na investice, a rádi bychom napravili některé chyby z minulosti. Je třeba nekrátit peníze na školství, vědu a výzkum. Chceme zvýšit platy policistů a hasičů. Peníze je potřeba také na sociální služby, politiku zaměstnanosti a investiční pobídky,“ uvedl po pondělním zasedání vlády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Ten rozpočet je opravdu napjatý, stále se snažíme přijít s řešením,“ říká ministr financí Babiš.

Ministerstvo školství by mělo podle návrhu rozpočtu na příští rok dostat pouze o 83 miliónů korun víc. Návrh označil ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) za naprosto nepřijatelný. Chce navýšení o tři až pět miliard korun, protože zamýšlí přidat učitelům na platech 1,5 miliardy. Pro letošní rok je objem peněz schválených pro resort školství bezmála 125 miliard korun. V roce 2015 by mělo ministerstvo dostat navíc o 83,5 miliónu, tedy o 0,06 procenta.

Ministerstvo dopravy má příští rok ušetřit jen 2,5 miliardy korun. Proti původnímu návrhu, který dopravnímu resortu navrhoval snížit dotaci z národních zdrojů o více než osm miliard korun, se postavil ministr dopravy Prachař. Podle něj by seškrtání národních peněz ohrožovalo dočerpání nabízených evropských dotací a upozornil na to, že by mohlo vést i k zastavení už zahájených staveb.

Větší část peněz, 18 miliard korun, by měla směřovat přes účty ministerstva dopravy do Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), jehož prostřednictvím se financují stavby a opravy silnic, železnic a vodních cest.

Pokud by se navíc měly vyčerpat nabízené dotace bez toho, že by se část peněz určená pro stavby v Česku měla vracet zpět do unijního rozpočtu, bylo by třeba napřesrok financovat stavby za 85 miliard korun.

Rozpočet se může ještě značně změnit

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) zase požaduje více peněz na modernizaci státních nemocnic. Ty nakoupily nové přístroje z evropských fondů, je ale také potřeba obnovit budovy, což z evropských dotací nešlo. Podle návrhu by měl Němečkův resort dostat 5,735 miliardy korun, to je o 636 miliónů korun méně než letos.

„Znamenalo by to pro nás především to, že bychom škrtli veškeré zbývající investice, které máme k dispozici, a ty jsou už tak velmi osekané,“ řekl. Na investice má 300 miliónů korun na rok, před řadou let, než se začalo škrtat, měl resort na investice ročně i několik miliard.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) si zase musí poradit s tím, jak v příštím roce ušetřit 244 miliónů korun.

Státní rozpočet i jeho parametry mohou ovšem doznat ještě výrazných změn, shodují se zástupci koaličních stran. Premiér Sobotka je pro to, aby v rozpočtu na příští rok dostaly přidáno školství a vnitro, jak navrhují jeho straničtí kolegové a ministři Chládek a Chovanec. Stejně jako letos by podle ministerského předsedy měla dostat také obrana, protože Českou republiku už kvůli snižujícím se výdajům v minulých dnech kritizovali zástupci USA i NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám