Hlavní obsah

Ministři a hejtmani hledali peníze pro kraje a vzájemně se chválili

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zamezit zadlužování nemocnic a zachránit peníze z evropských fondů byla hlavní témata středeční schůzky vlády a členů Asociace krajů České republiky. Obě strany si jednání pochvalovaly a dohodly se na dalších schůzkách. Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by se měla s hejtmany sejít znovu ještě v tomto pololetí, aby se regiony mohly zapojit do přípravy rozpočtu na rok 2015.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a Michal Hašek, předseda Asociace krajů české republiky

Článek

„Není nic lepšího, než když je odpovědnost realizována po vzájemné shodě,“ pochvaloval si jednání premiér Sobotka. Rád by tímto zahájil novou etapu spolupráce s asociací krajů. „Tak aby to nebyly konflikty, aby to nebyla válka a nějaké vzájemné přetahování,“ podotkl.

Hašek poznamenal, že se jedná o výjimečný den, neboť po sedmi letech „velmi složité komunikace“ začíná podle něj plnohodnotná komunikace s novou vládou.

Hlavním tématem středečního jednání byly peníze. Ministři i hejtmani se shodli na tom, že se budou snažit zachránit co nejvíce peněz z evropských fondů. Podle Haška by bylo možné vyčerpat například 13 miliard korun, o které stát žádal Brusel na opravy silnic druhé a třetí třídy.

Strach ze zadlužování nemocnic

Klíčovým tématem je také stabilizace zdravotnictví. Vláda pověřila ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), aby v krátkém čase poslal do připomínkového řízení materiál o stabilizaci nemocnic.

Podle premiéra je nutné řešit finanční výpadek nemocnic poté, co byly zrušeny poplatky za hospitalizaci. „Cílem vlády je zabránit jakémukoli zadlužování zdravotnických zařízení, nepřejeme si jejich destabilizaci,“ řekl Sobotka.

Hejtmani by chtěli s ministry začít jednat o rozpočtovém určení daní, které je podle Sobotky i Haška v současné chvíli nespravedlivé vůči krajům. Minulá vláda zvýšila DPH, ale zároveň snížila podíl krajů na výnosech z této daně, uvedl Sobotka.

Vláda by se měla s hejtmany sejít znovu ještě v tomto pololetí, aby se regiony mohly zapojit do přípravy rozpočtu na rok 2015. Na základě z těchto debat bude možné určit i to, o kolik peněz by si mohly kraje v rámci rozpočtového určení daní polepšit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám