Hlavní obsah

Ministrem práce bude exředitel Lesů ČR Koníček, zahraničí povede Kohout

– Praha • Aktualizováno

Ministrem práce a sociálních věcí ve vládě Jiřího Rusnoka bude bývalý ředitel Lesů ČR František Koníček. Řekl to po setkání s Rusnokem v Kramářově vile. Jan Kohout přijal nabídku stát se ministrem zahraničí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

František Koníček před Kramářovou vilou, kde jednal s Jiřím Rusnokem.

Článek

„Nabídku jsem obdržel, a sice na post ministra práce a sociálních věcí, a nabídku jsem přijal,“ řekl novinářům Koníček. „Kdo zná mé cívíčko (životopis – pozn. red.), tak asi ví, že já jsem nikdy žádné výrazné politické ambice neměl a mně jde spíš o věcné manažerské řízení," dodal.

Koníček se s Rusnokem shoduje v tom, že je třeba zvýšit minimální mzdu. Chce také stabilizovat situaci na úřadech práce. „Já si myslím, že paní ministryně (Ludmila) Müllerová tam v poslední době udělala kus dobré práce a že situaci zklidnila. Čili ten resort není ve stavu, kdy by potřeboval nějaké razantní zásahy,“ uvedl Koníček. Podle něj je potřeba dotáhnout návrhy, které leží ve Sněmovně. „Pro mě je zásadní ukončit s minimálními náklady a s maximálním komfortem pro občana problematiku sKarty,“ poznamenal Koníček.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jan Kohout

Ministrem zahraničních věcí bude někdejší diplomat Jan Kohout (ČSSD). ČTK napsala, že přijal nabídku na působení ve vládě Jiřího Rusnoka. Kohout už byl ministrem v úřednické vládě Jana Fischera. Kromě ministerstva zahraničí je už jasné obsazení dalších pěti resortů.

Špicar odmítl

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar naopak Rusnokovu nabídku na místo ministra životního prostředí v pondělí odmítl. „Přestože si důvěry pana premiéra velmi vážím, rozhodl jsem se jeho nabídku nepřijmout. V omezeném čase, který bude mít tato vláda k dispozici, by s největší pravděpodobností nebylo možné dostatečně kvalitně připravit a prosadit legislativní návrhy, které považuji za klíčové, jako je například zákon o odpadech a další,“ uvedl Špicar.

Odmítnutí nabídky zdůvodnil také tím, že by nerad odcházel od rozdělané práce v Aspen Institute Prague a Svazu průmyslu a dopravy.

Koníček krátce poslancem

Koníček v minulosti krátce působil jako náměstek ministra práce a sociálních věcí. Od června 2005 do začátku roku 2006 byl poslancem za ČSSD. Za sociální demokracii byl opakovaně zvolen v komunálních volbách do zastupitelstva obce Jinočany. V letech 2006 až 2007 vedl Lesy ČR.

Rusnok v pondělí pokračuje v jednání o složení nového kabinetu. Jasné je zatím obsazení míst ministra vnitra, spravedlnosti, zemědělství, kultury, práce a zahraničí.

Kandidáti Rusnokovy vlády

Účast ve vládě potvrdili:

Ministerstvo vnitra: Martin Pecina

Ministerstvo spravedlnosti: Marie Benešová

Ministerstvo zemědělství: Miroslav Toman

Ministerstvo kultury: Jiří Balvín

Ministerstvo práce a sociálních věcí: František Koníček

Ministerstvo zahraničí: Jan Kohout

Nabídku dostali a zvažují:

Ministerstvo zdravotnictví: Martin Holcát

Ministerstvo obrany: Vlastimil Picek

Ministerstvo pro místní rozvoj: František Lukl

Nabídku stát se ministrem školství odmítl nynější šéf tohoto resortu Petr Fiala, ministerstvo financí odmítl dosavadní náměstek ministra Jan Gregor, ministerstvo práce nechce vést jeho bývalý šéf Petr Šimerk. Resort životního prostředí odmítl Radek Špicar

Zda nabídku na ministerskou funkci přijmou, by měli oznámit náměstek ředitele Fakultní nemocnice Motol a bývalý náměstek ministra zdravotnictví Martin Holcát (ministerstvo zdravotnictví) a současný ministr obrany Vlastimil Picek (má zůstat v čele resortu).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám