Hlavní obsah

Ministrem může být i bolševický šmejd, reagoval Kalousek na hlasování ve Sněmovně

Právo, Novinky, jas, kab
Aktualizováno

Poslanci v pátek schválili změny zákonů související s přijetím zákona o státní službě. Podařilo se jim to až napodruhé, neboť v prvním hlasování se nenašel dostatek hlasů. Pravicové opozici se nepodařilo prosadit, aby ministři museli mít čisté lustrační osvědčení. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek na to reagoval slovy, že ministrem vnitra teď může být i „bolševický šmejd”.

Foto: Petr Horník, Právo

Výsledek hlasování o změnách norem v souvislosti se služebním zákonem

Článek

Po prvním hlasování se v sále rozhostilo rozpačité ticho a zaskočená koalice si nakonec vypomohla zpochybněním hlasování.

Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a STAN) vládním stranám připomněl absenci premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který se věnuje volební kampani v regionech. „Nechci se mýlit, ale myslím, že vám zrovna chybí hlas pana premiéra,“ dodal za potlesku kolegů.

„Můj hlas nechyběl, protože jsem byl vypárován. U lustrací bylo volné hlasování,“  sdělil v reakci na to Právu premiér.

Stanjura: Komunistický fízl bude ministrem

Při opakovaném hlasování se již našel dostatek hlasů a norma byla přijata. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek v souvislosti s tím, že nebyl přijat pozměňovací návrh, aby museli mít členové vlády čisté lustrační osvědčení, připomněl některá rozhodnutí Sněmovny.

I ten nejhorší bolševický šmejd může být ministrem vnitra
šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek

Bývalí agenti mohou podle něj být členy vlády a studium na předlistopadové VŠ Sboru národní bezpečnosti je pro zákon srovnatelné s absolvování Univerzity Karlovy. „Kam až to chcete dotáhnout?“ podivil se Kalousek.

„I ten nejhorší bolševický šmejd může být ministrem vnitra,“ uvedl Kalousek, který zaútočil na zástupce KDU-ČSL, jejichž hlasy zákon prošel.

V podobném duchu se vyslovil i šéf poslanců Zbyněk Stanjura. „Ministrem se může stát komunistický fízl,“ podivil se.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

Pravicovou opozici zaskočilo především hlasování lidovců, kteří zákon podpořili, ačkoli čisté lustrační osvědčení pro členy vlády neprošlo. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) i šéf klubu Jiří Mihola útoky na svou stranu odmítli a označili je za neférové. Lidovci prý budou iniciovat změnu lustračního zákona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám