Hlavní obsah

Ministra Sobotku nechtěli pustit do karlovarské nemocnice

Právo, Rudolf Voleman
KARLOVY VARY

Nečekanou událost zažila ve čtvrtek karlovarská nemocnice. Zdejší lékaři, organizovaní v Lékařském odborovém klubu (LOK), si pozvali na návštěvu ministra financí Bohuslava Sobotku (ČSSD). Vedení Karlovarské nemocnice, kterou z většiny vlastní kraj, však setkání zdravotníků se členem vlády v jejích prostorách zakázalo.

Článek

I když nakonec šéf nemocnice Jiří Štefan ve čtvrtek ráno po výzvě odborářů, aby jim zákaz potvrdil písemně, akci lékařského klubu povolil, sešel se Sobotka s odboráři v Malém salonku hotelu Thermal, který byl urychleně už ve středu objednán.

"Byl jsem připraven, že setkání proběhne v karlovarské nemocnici. Ale pak jsem se dozvěděl, že se bude konat jinde," uvedl po setkání na dotaz Práva ministr financí.

"Nic takového se mi nikdy nestalo, ani tehdy, když jsem byl opozičním poslancem. A setkával jsem se třeba jen s primáři nebo jsem navštívil jenom jedno oddělení nemocnice. Přijde mi absurdní, když ze státního rozpočtu plynulo v posledních letech desítky či dokonce stovky miliónů korun, a pak se ani nemohu podívat, jak byly proinvestovány. Celou kauzu mezi LOK a vedením nemocnice kraje nechci hodnotit a plést se do toho. Mám ale pocit, že si budu pamatovat, že nemám přístup do karlovarské nemocnice," uvedl Sobotka.

"Myslím, že se jedná o ukázku jednání nemocničních akciových společností k představitelům této země," komentoval rozhodnutí šéfa nemocnice její lékařský ředitel Roman Brázdil.

Premiér Jiří Paroubek včera ve svém prohlášení napsal: "Považuji za naprosto skandální, když je 1. místopředsedovi české vlády zamezen přístup do nemocnice, tak aby se seznámil s její problematikou a mohl hovořit s pracovníky nemocnice." Podle Paroubka je to "další krok k devalvaci politické kultury v zemi v režii ODS, jejíž hejtman takto v Karlových Varech rozhodl".

Znemožnění setkání s lékaři je podle Paroubka "útokem na demokracii v této zemi a ukázkou toho, jakých totalitních praktik by byla ODS schopna, pokud by se stala po volbách vládní stranou. Jako je rozhodující stranou v krajském zastupitelstvu Karlovarského kraje," uvádí se v prohlášení, které Právu zaslala tisková mluvčí soc. dem. Lucie Orgoníková.

Kraj: je to v kompetenci nemocnice

Odboráři tvrdí, že Štefan, který vystupuje v nemocniční akciové společnosti jako její jednatel, se tak rozhodl na doporučení vedení Karlovarského kraje.

"Není to pravda, pouze jsem telefonicky informoval hejtmana Josefa Pavla, krajského radního pro zdravotnictví Jiřího Mutinského (oba ODS) a šéfa dozorčí rady Petra Horkého (ČSSD), že jsem setkání na půdě nemocnice zamítl. Nic jsem s nimi nekonzultoval," vysvětloval telefonáty s vedením kraje Štefan.

"Když mi ve středu navečer jednatel Štefan volal, že setkání s ministrem v nemocnici nepovolí, tak to odůvodnil přáním majitele nemocnice, tedy Karlovarského kraje a částí dozorčí rady. Nedovedu si představit, že by jednatel nemocnice na zákazu trval, pokud by mu například hejtman Pavel řekl, hele neblbni a povol to," tvrdil ale naopak šéf LOK v karlovarské nemocnici lékař Filip Berger.

Hejtman Pavel svůj podíl na zákazu ale odmítl. "Pouze jsem jednateli nemocnice řekl, že takové rozhodnutí je v jeho kompetenci a že to na kraji nebudeme řešit," uvedl Pavel, který ale původní rozhodnutí vedení nemocnice podpořil.

"Já musím s tímto postojem jednatele souhlasit a jsem rád, že se z nemocnice nestala politická aréna. Od toho jsou náměstí," komentoval hejtman Pavel, podle kterého by se lékaři měli hlavně věnovat pacientům a pracovat.

"Nejedná se o žádnou agitku, ale o setkání člena vlády s LOK. Já jako předseda naší LOK bych byl první, kdo by z politické akce odešel," odmítl Berger s tím, že akce se koná až po pracovní době.

Setkání byla nakonec v hotelu

Jednatel Štefan, který je i členem představenstva nemocnice, nakonec setkání LOK se Sobotkou v nemocnici povolil ve čtvrtek ráno. "Do té doby jsem na stole neměl oficiální žádost o zapůjčení nemocničních prostor pro setkání," vysvětloval změnu svého postoje Štefan, který se nakonec odpoledního setkání se Sobotkou v Thermalu zúčastnil. "Nikoho jsem z nemocnice nevyhazoval," hájil se zde před lékaři.

"Žádost o zapůjčení prostor v nemocnici pro setkání s ministrem jsem jednateli zaslal v úterý odpoledne interní nemocniční poštou. Sekretářka jednatele mi nato vzkázala, že si mám přijít pro klíče od jednačky, že to není žádný problém. Ve středu v podvečer mi ale jednatel volal, že setkání být v nemocnici nemůže," popsal vývoj situace předseda LOK.

Ve čtvrtek ráno proto požádali odboráři Štefana, aby jim předal zákaz písemně, ale jednatel poté otočil a povolení k setkání nakonec vydal. "Setkání v nemocnici povolil jednatel Štefan až poté, co do záležitosti začali ve čtvrtek ráno šťourat novináři," mínil lékařský ředitel Brázdil. Nakonec se setkání se Sobotkou uskutečnilo v Malém salonku hotelu Thermal, který si odboráři ve středu večer narychlo objednali.

"Už jsme to nechtěli zase stěhovat zpět do nemocnice, takže jsme to nechali v Thermalu," vysvětlil Brázdil.

Politika do nemocnice nepatří

Podle Bergera vysvětloval Štefan zamítnutí žádosti o setkání v nemocnici také s tím, že se má jednat o mítink ČSSD. "Politika do nemocnice nepatří," řekl Právu Štefan. Podle předsedy dozorčí rady nemocnice a náměstka hejtmana Petra Horkého postupoval jednatel nemocnice podle kolektivní smlouvy.

"Považuji ale jako člen ČSSD za nešťastné, že se setkání s místopředsedou vlády Sobotkou neodehrálo," dodal Horký.

LOK v karlovarské nemocnici se nepřipojuje k protestním akcím lékařů proti ministrovi zdravotnictví Davidu Rathovi. "Ke stávce se nepřipojujeme a nesouhlasíme s ní," uvedl Berger. "Kroky ministra zdravotnictví Davida Ratha nejsou likvidací českého zdravotnictví," dodal Berger. "Myslíme si, že do stávky jde nejbohatší sorta lékařů, tedy stomatologové, lékárníci a obvodní lékaři," dodal Brázdil, podle kterého jsou ozdravné kroky Ratha správné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám