Hlavní obsah

Ministr životního prostředí Dusík se nepohodl s Fischerem a rezignoval

– Praha • Aktualizováno

Ministr životního prostředí Jan Dusík odchází z vlády. Zdůvodnil to tím, že nemůže rozhodnout v případu posouzení vlivů modernizace uhelné elektrárny Prunéřov II. O svém postoji mluvil odpoledne s premiérem Janem Fischerem. Předseda vlády mu řekl, že už není čas na další zvažování. Dusík to sdělil na čtvrteční tiskové konferenci.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Ministr životního prostředí Jan Dusík

Článek

Dusík při svém rozhodování vychází z posudku expertů norské firmy DNV. Chtěl na jejím základě požádat ČEZ, aby připravil novou variantu modernizace, nebo připravil kompenzační opatření.

ČEZ plánuje elektrárnu modernizovat na účinnost 39 procent, ministerstvo žádá, aby dosáhla 42 procent účinnosti. Podle expertů DNV rozdíl v účinnosti bude znamenat o 200 000 tun emisí oxidu uhličitého ročně.

Dusík nemá náměstka, který by ho zastupoval

Premiérův mluvčí Roman Prorok vydal v podvečer prohlášení, že jeho šéf rozhodnutí o Prunéřovu neovlivňoval. "S ohledem na skutečnost, že výsledky studie zadané v lednu jsou již k dispozici, Jan Fischer vyjádřil názor, že není vhodné rozhodnutí ve věci vlivu modernizace elektrárny Prunéřov II na životní prostředí opakovaně odkládat," vysvětlil premiérův postoj Prorok.

Dusík nemá prvního náměstka, který by ho po odchodu z čela úřadu mohl zastupovat. Rezignační dopis připraví dnes večer, teprve pak se podle premiérova mluvčího Fischer k demisi vyjádří.

Na tiskové konferenci sklidil Dusík za své rozhodnutí potlesk zástupců nevládních organizací. "Je to odvážný krok," komentoval ministrovo rozhodnutí Jan Rovenský z organizace Greenpeace.

Odchází dva měsíce před volbami

Dusík je ministrem životního prostředí od loňského 30. listopadu, kdy v kabinetu vystřídal Ladislava Mika, který z kabinetu odešel na vlastní žádost, aby se mohl vrátit do funkce v Evropské komisi, ze které řídí ochranu přírodních zdrojů celé Evropské unie.

Dusík vládu opouští zhruba dva měsíce před parlamentními volbami, po nichž má vzniknout regulérní politická vláda, která by nahradila současný úřednický kabinet premiéra Jana Fischera. Tato vláda vznikla poté, co Poslanecká sněmovna loni na jaře vyjádřila nedůvěru tehdejší koaliční vládě ministerského předsedy Mirka Topolánka.

Zelení mají ve vládě premiéra Jana Fischera dva zástupce - kromě Dusíka do ní navrhli i ministra pro menšiny Michaela Kocába. Rovněž Kocáb nabídl minulý týden demisi poté, co deník Blesk zveřejnil informaci o Kocábově poměru s tiskovou mluvčí Lejlou Abbasovou. Fischer ale Kocábovu demisi nepřijal. [celá zpráva]

O možné rezignaci obou svých ministrů v uplynulých týdnech hovořila i Strana zelených. Bylo to v souvislosti s jejím nesouhlasem s některými vládními návrhy boje proti krizi. Zelení kritizují kromě Prunéřova zejména návrhy na stavbu jezů na Labi a dokončení jaderné elektrárny Temelín. Po rozhovoru s premiérem Fischerem ale nakonec zelení v kabinetu zůstali.

Kdo je Jan Dusík
Narozen 25. dubna 1975
Vystudoval Právnickou fakultu UK v Praze a management životního prostředí na univerzitě v Oxfordu.
Od 30. listopadu 2009 je ministrem životního prostředí ve vládě premiéra Jana Fischera.
V letech 2003 až 2004 pracoval v Evropské komisi v Bruselu na Generálním ředitelství pro životní prostředí. Od dubna 2007 do listopadu 2009 byl prvním náměstkem ministra životního prostředí s odpovědností za zahraniční vztahy, legislativu a státní správu.
Od června 2008 je členem Strany zelených (SZ), kvůli vstupu do vlády členství ve straně vloni v říjnu přerušil.
Ženatý, má jednoho syna
Letos v únoru kritizoval výsledky jednání tripartity, která se shodla na návrhu 38 krátkodobých protikrizových opatření. Některé z nich jsou podle zelených pochybné. Jde například o podporu dostavby temelínské jaderné elektrárny, obnovy elektrárny Prunéřov a výstavby jezů na Labi. Celá vláda pak při závěrečném hlasování s protikrizovými opatřeními souhlasila, s výjimkou Dusíka a ministra pro lidská práva Michaela Kocába (oba nominováni za SZ)
Ministr Dusík tehdy řekl, že některé z bodů "neumí splnit" a rozhodne se, zda ve vládě zůstane. Zelení nakonec po jednání s premiérem Janem Fischerem uvedli, že přes výhrady jejich ministři ve vládě zůstanou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám