Hlavní obsah

Ministr obrany zahájil vyšetřování úniku informací o operaci v Afghánistánu

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr obrany Lubomír Metnar zahájil prošetřování úniku informací souvisejících s nedávnou koaliční operací speciálních sil v Afghánistánu. Ve středu o tom informoval poslance výboru pro obranu na mimořádném jednání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Lubomír Metnar (ANO)

Článek

Na mimořádně svolaném jednání, které reagovalo na nedávné útoky na české vojáky v Afghánistánu, byli přítomni také náčelník generálního štábu Aleš Opata a zástupce ředitele společného operačního centra ministerstva obrany Štefan Muránský.

Po hodinové diskusi za zavřenými dveřmi přijali poslanci usnesení, ve kterém konstatovali, že nedávná koaliční operace speciálních sil proběhla v souladu s mandátem působení příslušníků Amády ČR v zahraničních operacích schválených oběma komorami parlamentu.

„Jedná se o mediálně diskutovanou koaliční operaci z konce srpna,” komentoval bez dalších podrobností zahájené vyšetřování ministr Metnar.

Lidové noviny minulý týden napsaly, že české speciální síly zabily v Afghánistánu jednoho z organizátorů srpnového útoku, při němž zahynuli tři čeští vojáci. [celá zpráva]

Foto: Marie Königová, Právo

Jednání výboru pro obranu

Poslanci zároveň vyjádřili lítost nad ztrátou životů příslušníků Armády ČR, kteří padli v zahraničních operacích a poděkovali všem vojákům působícím v zahraničí za jejich službu, odvahu a nasazení s nimiž usilují o zajištění bezpečnosti a obrany svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám