Hlavní obsah

Ministr definitivně odvolal šéfa pražských žalobců Rampulu

Praha
Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) definitivně odvolal pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu. Vyhověl tak doporučení rozkladové komise a zamítl Rampulovo odvolání.

Foto: Petr Horník, Právo

Vlastimil Rampula

Článek

„Doručením tohoto rozhodnutí zanikne JUDr. Rampulovi funkce pražského vrchního státního zástupce. Odůvodnění rozhodnutí ministerstvo zveřejní až poté, co bude rozhodnutí doručeno Vlastimilu Rampulovi,“ konstatovala v tiskové zprávě mluvčí ministerstva Tereza Palečková.

Pospíšil už jednou o Rampulově odvolání rozhodl, ale žalobce podal opravný prostředek a ministr se musel věcí zabývat znovu. Komise argumentovala Rampulovými nestandardními postupy v čele vrchního zastupitelství i nedostatky v práci odboru závažné hospodářské a finanční kriminality spadajícího pod jeho gesci.

Rampula už avizoval, že se bude proti svému odvolání bránit i soudní cestou, a zaštítit by jej měl silný kalibr - známý a úspěšný advokát Tomáš Sokol.

Nečas Rampulovo odvolání příliš nekomentoval. „Pan premiér pouze konstatuje, že právo jmenovat a odvolat vrchní státní zástupce má ministr spravedlnosti,“ řekl Právu mluvčí vlády Jan Osúch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám