Hlavní obsah

Ministr Blažek se zastal Bradáčové, policie prý proti ní používá metody z 50. let

Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek v dopisu policejnímu prezidentovi Martinu Červíčkovi podpořil vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou ve sporu s protikorupční policií. Bradáčová tvrdí, že na ni útvar pod vedením Tomáše Martince připravuje kauzu. Podle Blažka je věc mimořádně závažná. Chování policie posléze přirovnal k metodám z 50. let minulého století.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva ministr spravedlnosti Pavel Blažek, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Článek

„Mohu potvrdit, že pan ministr napsal v této věci dopis panu policejnímu prezidentovi. Jeho obsah neznám a pan ministr je momentálně na jednání vlády. V průběhu dne bychom měli mít přesnější informace,“ řekla ráno Právu Štěpánka Čechová, mluvčí ministerstva spravedlnosti.

Na tiskové konferenci po jednání vlády přirovnal Blažek chování protikorupční policie vůči Bradáčové k metodám jako vystřiženým z 50. let.

„Nejde o nic víc a o nic méně než o to, jestli je policie při své činnosti vázána zákony této země, nebo není, tak jsem zasáhnout musel… Pokud si policie na jakémkoli úseku a na jakékoli úrovni myslí, že se zbaví státního zástupce, který trvá na dodržování zákonů, metodami z roku 1950, tak se musí šeredně mýlit,“ prohlásil Blažek.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Martinec

Martinec tvrzení Bradáčové o „vyrábění kauz“ již o víkendu rezolutně odmítl. Na výroky ministra Blažka a jeho srovnání s procesy 50. let nehodlá reagovat vůbec. „V tomto případě jde o výrok politika a na takové nebudeme odpovídat,“ vzkázal přes tiskového mluvčího Jaroslava Ibeheje Martinec.

Kubice se do věci vměšovat nehodlá

Policejní prezident Martin Červíček, který je na zahraniční cestě v Německu, vydal odpoledne k dopisu ministra Blažka stručné vyjádření. „Dnes jsem obdržel dopis od ministra spravedlnosti Pavla Blažka s prosbou, abych záležitostem spolupráce Policie České republiky s Vrchním státním zastupitelstvím v Praze při respektování platného právního prostředí věnoval patřičnou pozornost,“ uvedl Červíček. Potvrdil tím fakt, že ministerstvo spravedlnosti přikládá kauze vysokou důležitost.

Ministr vnitra Jan Kubice se do sporu mezi vedením vrchního státního zastupitelství a protikorupční policie nehodlá vměšovat. „Pan ministr neví, co je obsahem korespondence mezi doktorkou Bradáčovou a policejním prezidentem Červíčkem. Počká si na závěry interního šetření na policejním prezidiu a pak se k nim vyjádří," řekl Právu mluvčí vnitra Pavel Novák.

Kauza je podle Bradáčové vyrobená

Bradáčová koncem března vyvracela na Frekvenci 1 možnou podjatost v kauze kolem IT zakázek ministerstva práce a sociálních věcí. V ní je totiž údajně prověřován její manžel Tomáš Hájek, se kterým ale Bradáčová prý už tři roky nežije. Po vysílání řekla, že Martinec na ni kauzu vyrobil, a výrok zaznamenaly mikrofony. "Je to vyrobený na mě. Z ÚOKFK (Útvar odhalování korupce a finanční kriminality). Čekala jsem, kde to Martinec prodá," říká Bradáčová na záznamu, který odvysílala Frekvence 1.

Přepis části rozhovoru mezi Lenkou Bradáčovou (LB) a Lubošem Xaverem Veselým (LXV)
LB: Já jenom ještě k tomu, jak jste se ptal na tu podjatost. Je to vyrobený na mě. Děkuju, že jste se toho chytil.
LXV: Je to na vás vyrobený?
LB: Hm, hm. Z ÚOKFK.
LXV: Ježíš marjá, tak to ...
LB: No, ale tak dobře, no, já jsem čekala, kdy to Martinec prodá, tak vám to prodal, děkuju.
LXV: Ne Martinec, já to vím z Parlamentních listů.
LB: No, ale tam to prodali, no. Já jsem čekala jenom, kdy to bude.

Bradáčová se odmítla vyjádřit

Martinec už dříve Právu potvrdil, že obsahem stížnosti, kterou Bradáčová podala na protikorupční policii, je únik informací z kauzy exnáměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky. Tou se od minulého týdne zabývají vnitřní kontroloři policejního prezidenta. Slova Bradáčové o vyráběné kauze Martinec popřel.

Samotná Bradáčová se ke sporu nehodlá vyjadřovat. „Smysl neoprávněné nahrávky a její vytržení z kontextu postrádám i já. Ptejte se X. Veselého (Luboš Xaver Veselý - moderátor Frekvence 1, pozn. red.). Z mé strany již žádné komentáře,“ odpověděla na dotazy Práva ohledně podstaty její stížnosti k policejnímu prezidentovi.

Stěžuje si prý i kvůli solárníkům

Podle serveru Česká pozice se kontrola, kterou nařídil policejní prezident na základě podnětu Bradáčové, zabývá analýzou postupu protikorupční policie v citlivých případech včetně rozkrývání vlastnických vazeb v solárním byznysu. Vrchní státní zástupkyně údajně kritizuje, že protikorupční policie místo tvrdšího postupu zvolila laxnější formu. Případ se měl týkat společnosti Amun.Re, které polostátní ČEZ zaplatil pět miliard korun za solární projekty, jenže okolo jejích konečných vlastníků panují pochybnosti.

Transakcí se už předloni zabýval Finanční analytický útvar ministerstva financí, který má k dispozici špičkový software, jenž dokáže zmapovat finanční operace do detailu. Své závěry poskytl ÚOKFK. Počátkem března však ministr financí Miroslav Kalousek prohlásil: „V případě Amun.Re jsem byl hluboce šokován z toho, že informace, na takové míře podrobnosti, které dostaly orgány činné v trestním řízení od finančně analytického úřadu, byly odloženy.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám