Hlavní obsah

Blatný: Začíná to zabírat, možná pustíme lidi ve volném čase trochu dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Protiepidemická opatření začínají zabírat a čísla pomalu začínají klesat. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ale nesmíme polevit, je tedy ještě brzo mluvit o rozvolňování. Sám si dovede představit maximálně úlevu v podobě zvýšení vzdálenosti od domu pro volnočasové aktivity. Řekl to v pátek na pravidelné tiskové konferenci k vývoji epidemie.

Možná pustíme lidi ve volném čase trochu dál, uvedl BlatnýVideo: ČTK

 
Článek

„Zdá se, že opatření začínají velmi rychle fungovat. V žádném případě ale nelze nyní polevit,” oznámil Blatný.

Podle něj ale zlepšení není zatím natolik dostatečné, aby kabinet přistoupil k nějakému rozvolnění opatření. „Umím si představit, že by bylo možno zvýšit perimetr při volnočasových aktivitách. Nic dalšího si neumím představit, protože situace v nemocnicích a populaci se sice zastavila, ale není to taková změna, která by umožnila větší rozvolnění,” upřesnil.

Brífink ministra zdravotnictví Jana BlatnéhoVideo: ČTK

Přísný lockdown, který lidem zakazuje mimo jiné cestovat mezi okresy, platí v Česku již téměř dva týdny. Vláda k tomuto kroku přistoupila ve snaze omezit šíření epidemie koronaviru a jeho nakažlivější britské mutace.

ČR má v přepočtu jedenáctkrát víc případů za 14 dní než Německo

Koronavirus

Denní počty nově nakažených pomalu a mírně klesají. Ve čtvrtek přibylo 11 083 nově nakažených, což je proti minulému týdnu pokles zhruba o čtvrtinu. I v předchozích dnech je z dat patrné určité zlepšení. Reprodukční číslo značící, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden člověk, je na hodnotě 0,9.

Počet covidových pacientů v nemocnicích je však stále vysoký a většina krajů má přeplněné kapacity lůžek. Celorepublikově je podle údajů ministerstva zdravotnictví volných jen 12 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče. Nicméně i zde byl ve čtvrtek patrný mírný pokles hospitalizovaných. Proti první polovině týdne, kdy statistiky ukazovaly přibližně devět tisíc hospitalizovaných, jich ve čtvrtek bylo 8675. Z toho ve vážném stavu je v nemocnicích 1940 lidí.

Resort nicméně v minulých dnech statistiky hospitalizací zpětně upravoval a navyšoval, někdy až o několik stovek.

Testování ve firmách bude trvat měsíce

Blatný velkou část brífinku věnoval otázce plošného testování ve firmách, které se rozbíhá. Podle něj prozatímní data z testování ve firmách ukazují, že pozitivita testů v nich vychází mezi jedním a dvěma procenty „V populaci je zhruba do dvou procent superpřenašečů, kteří mohou ohrozit ostatní, i když jsou bezpříznakoví,” uvedl Blatný.

Ministr uvedl, že povinné testování v podnicích bude trvat několik měsíců. On sám odhaduje, že to bude minimálně do května, záležet bude na vývoji epidemické situace.

„Budu jednoznačně trvat na pravidelných kontrolách v podnicích, abychom si byli jisti, že testování probíhá tak, jak má,” ubezpečil Blatný.

Blatný oznámil milion vyočkovaných dávek vakcín

Domácí

Zároveň zdůraznil a apeloval na zaměstnavatele, aby své zaměstnance neposílali na testy do běžných testovacích center, protože je tím zahlcují. „Je jednoznačně doporučovaný systém samotestování. Testování zaměstnanců nemá být směřováno na testovací místa, ta jsou určena primárně veřejnosti,” zdůraznil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám