Hlavní obsah

Ministerstvo poslalo do Bruselu odpověď na audit k Babišově střetu zájmů

Ministerstvo pro místní rozvoj už předalo do Bruselu odpověď na závěrečnou auditní zprávu Evropské komise týkající se proplácení dotací. Český překlad auditu, který se týká možného střetu zájmů české premiéra Andreje Babiše (ANO), přišel v únoru, termín pro odpověď byl kvůli koronaviru prodloužen do začátku června.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (oba ANO)

Článek

Podle auditorů Česku hrozí, že přijde o dotace ve výši až stovek milionů korun, protože Babiš je jakožto premiér a současně člověk, který má zájem na úspěchu holdingu Agrofertu, ve střetu zájmů.

Premiér se brání, že Česko nic vracet nebude a on sám ve střetu zájmů není - staví na tom, že splnil všechny náležitosti, které mu ukládá český zákon, když převedl svůj holding Agrofert a další podnikání do svěřenských fondů.

Evropská komise ale tvrdí, že Babiš porušuje evropskou legislativu. Premiér v reakci na audit uvedl, že Evropská komise pro něj není autorita.

Audit je pro Babiše zdrcující. Nejvyšší možný trest – všechno vrátit

Domácí

Znění odpovědi zřejmě zveřejněno nebude. „Odpověď, kterou připravili úředníci Národního orgánu pro koordinaci Ministerstva pro místní rozvoj společně s kolegy z dotčených resortů, musí respektovat předchozí žádost Evropské komise o důvěrné zacházení s dokumenty spjatými s auditním řízením,“ uvedla v pátek ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Odpověď se psala půl roku

Předběžná auditní zpráva obsahovala celkem 22 zjištění.

„Argumentace České republiky k předběžnému návrhu auditní zprávy byla zčásti úspěšná a na jejím základě Evropská komise pět zjištění finálně uzavřela, dvě zjištění zcela zrušila, tři zjištění ponechala částečně otevřená a 12 zjištění nechala zcela otevřených. Dotčené orgány se při přípravě odpovědi soustředily zejména na otevřená a částečně otevřená zjištění,” uvedl v pátek resort.

Evropská komise posvětila většinu dotací proplacených Agrofertu

Domácí

Originál auditu přišel do Česka už v listopadu, překlad pak v únoru. Následně začala běžet dvouměsíční lhůta na odpověď, Česko posléze požádalo o prodloužení kvůli epidemii koronaviru a dostalo termín do 5. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám