Hlavní obsah

Ministerstvo díky amnestii ušetří 180 miliónů, týkala se 50 tisíc lidí

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ačkoli novoroční prezidentská amnestie ve veřejnosti stále vyvolává ostrý nesouhlas, její provádění si ministerstvo spravedlnosti pochvaluje. Amnestie dosud přišla daňové poplatníky na 4,4 miliónu korun, ale na druhé straně by jen letos měl více než šestitisícový úbytek vězňů ušetřit 180 miliónů.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Amnestovaní vězni opouštějí věznici ve Stráži pod Ralskem.

Článek

„Průběžné provádění prezidentské amnestie lze hodnotit velmi kladně. Jednotlivé složky justice, tedy Vězeňská služba ČR, soudy, státní zastupitelství, Probační a mediační služby ČR, agendu zvládají,“ tvrdí zpráva ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), kterou dostali ministři Nečasovy vlády. Kabinet by se jí měl zabývat příští týden.

Podle Blažka bylo ke konci února amnestováno 50 184 osob. České věznice opustilo 6442 odsouzených. V první fázi se na amnestii podílelo 281 soudců, 111 státních zástupců, 380 administrativních pracovníků soudů, 520 zaměstnanců a příslušníků Vězeňské služby ČR.

Právě ta si slibuje, že kvůli propuštění tisíců vězňů jen v letošním roce ušetří na nákupu potravin, spotřebě energie a na některých dalších položkách, jako jsou třeba ošacení a léky. Nejvyšší částku přitom tvoří potraviny, a to zhruba sto miliónů.

Justici chybí výklad

Jak vysoké ale nakonec budou úspory, není jisté, neboť část propuštěných vězňů se může časem za mříže vrátit. To potvrzuje i prezidentka Unie státních zástupců, vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová i prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

„Už první dny amnestie ukázaly, že řada osob, které přinejmenším nebyly trestány poprvé, se v určitém procentu do výkonu trestu vrátí,“ řekla Bradáčová Právu s tím, že stejná situace byla i při předchozích amnestiích.

Potvrdila, že se podařilo amnestii zvládnout, aniž by byly úřady paralyzovány. Jiná věc podle ní ale je otázka smyslu a dopadu prezidentské amnestie.

Spolu s Lichovníkem připomněla, že ji provázely a ještě provázejí výkladové problémy. „Amnestii nedoprovázel žádný výklad a v určité části, zejména v bodu dva, tedy u zastavení trestního stíhání, je rozdílná od předchozích,“ uvedla Bradáčová s tím, že tyto problémy budou trvat do chvíle, než Nejvyšší soud jako poslední instance v rámci mimořádných opravných prostředků rozhodne. „To může trvat delší dobu,“ míní žalobkyně. „Neexistuje žádné sjednocení,“ potvrdil Právu Lichovník.

Ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že se žádné zásadnější výkladové problémy nevyskytly. Zaznamenány byly prý tři případy, které chce Blažkův úřad přezkoumat.

Pokud by došlo k pochybení, chce ministr podat stížnost v neprospěch odsouzeného pro porušení zákona, o které by rozhodoval Nejvyšší soud. Že by ale bylo nutné přezkoumávat jednotlivé případy, to ministerstvo odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám