Hlavní obsah

Ministerstvo chce uvolnit ruce obcím, zadávat bude možné zakázky do 50 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) chce, aby se za podlimitní veřejné zakázky, na něž se vztahuje nejjednodušší zadávací řízení, považovaly ty, jejichž částka nepřesahuje 50 miliónů korun. Nyní jde o 10 miliónů. Zvýšit se má rovněž limit pro vícepráce, ze současných 20 na 50 procent.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Vícepráce označují stav, kdy objednatel během výstavby zadá zhotoviteli provést práci nad původně domluvený rámec. Zadavatelé mají mít nově také možnost vyloučit ze soutěže firmy, které jim v minulosti odvedly nekvalitní práci. Zákon vychází ze směrnice Evropské unie a měl by platit od začátku roku 2016.

Podle ministryně Věry Jourové (ANO) je cílem schválit zákon tak, aby neztrpčoval život slušným zadavatelům. Měl by ale obsahovat i prostor pro veřejnou kontrolu k odhalení případných podvodů. "Já to řeknu natvrdo. V tomhle státě začala platit premisa – co zadavatel, to zloděj," řekla Jourová. Kvůli tomu se podle ministryně hlavně starostové bojí zakázky zadávat. Zákon to má změnit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Objem veřejných zakázek v letošním prvním čtvrtletí činil 53 miliard korun. Více než polovinu z nich tvořily stavební zakázky.

Reklama

Výběr článků

Načítám