Hlavní obsah

Chovanec je připraven zbavit Dostálovou mandátu krajského zastupitele

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Zastupitelé Královéhradeckého kraje by na pondělním jednání měli znovu jednat o případném zbavení mandátu Kláru Dostálovou (ANO). Důvodem je neslučitelnost funkce krajského zastupitele s postem náměstkyně ministryně pro místní rozvoj, kterou Dostálová zastává. Pokud ji zastupitelé mandátu nezbaví, je ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) rozhodnutý učinit to sám. Dostálová Novinkám řekla, že se chce bránit soudní cestou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstkyně ministryně pro místní rozvoj pro Evropské programy Klára Dostálová

Článek

Ministerstvo vnitra trvá na svém stanovisku, že funkce náměstkyně ministryně, kterou Dostálová zastává na ministerstvu pro místní rozvoj, je s funkcí krajské zastupitelky neslučitelná. Odvolává se přitom na zákon o volbách do zastupitelstev krajů, podle kterého je funkce člena zastupitelstva kraje neslučitelná s funkcí vykonávanou na ministerstvu, jiném ústředním orgánu státní správy nebo na orgánu státní správy s celostátní působností obsazovanou volbou, jmenováním nebo ustanovováním.

Ve stejné pozici jako Dostálová je také Dana Drábová (STAN), předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Zatímco ministerstvo je o neslučitelnosti přesvědčeno, oponenti namítají, že zatímco volební zákon souběh funkcí vysokého státního úředníka a krajského zastupitele zapovídá, novější služební zákon souběh obou funkcí umožňuje.

Ve svém každém hlasování musí počítat s tím, že je možné, že jejich mandát je neplatný
ministr vnitra Milan Chovanec o souběhu funkcí

„O problému, který zde je, obě dámy věděly už před volbami. Ministerstvo nechalo vypracovat dva posudky a obě tyto externí právní autority podpořily postoj a postup ministerstva vnitra. Hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) je nyní připraven zařadit bod o odvolání Dostálové na program zastupitelstva. Pokud nedojde ke zrušení mandátu, učiníme to podle zákona z moci úřední ministerstva vnitra. A poté nechť rozhodne soud,“ zopakoval Chovanec ve čtvrtek v Hradci Králové. Připustil, že to bude běh na dlouhou trať.

„Obě si musí uvědomit, že nyní, když už je stanovisko ministerstva vnitra veřejné, nemohou počítat s dobrou vírou. Ve svém každém hlasování musí počítat s tím, že je možné, že jejich mandát je neplatný,“ upozornil ministr vnitra s tím, že je na nich, jak se rozhodnou.

Dostálová rezignovat odmítla

Dostálová s tím nesouhlasí. „Já jako státní úředník jsem do voleb šla v souladu se zákonem o státní službě, který mi toto umožňuje a umožňuje být i neuvolněnou zastupitelkou, kdežto zákon o volbách do krajů hovoří jinak. Pan ministr nyní postupuje v souladu se zákonem o volbách do krajů,” uvedla.

Pokud ji Chovanec odvolá, přistoupí zřejmě k právním krokům. „Asi bych s hnutím ANO podala žalobu na nesoulad zákonů ČR. Jsme přesvědčeni o tom, že se v tom musí udělat jasno. Jde i o další lidi, kteří budou potenciálně z těchto pozic vstupovat do komunální politiky,” dodala.

Hradečtí zastupitelé už o problému jednali na konci března poté, co na vzájemný nesoulad obou postů ministr vnitra upozornil dopisem a žádal vyřešení problému. Návrh na odvolání ale nebyl přijat a Dostálová sama rezignovat odmítla.

„Aby nedocházelo k účelovým výkladům volebního nebo služebního zákona, chceme využít našeho práva a vyvinout zákonodárnou iniciativu, která jasně neslučitelnost funkcí popíše. Nerad bych se dočkal chvíle, kdy budou některá z hlasování kterýchkoli krajských zastupitelstev zpochybněna z důvodu, že byl členem někdo, kdo mandát již vykonávat neměl,“ uvedl na konci března hejtman Štěpán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám