Hlavní obsah

Minimální mzda od příštího roku stoupne, souhlasili členové tripartity

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Zástupci odborů a zaměstnavatelů na pondělním jednání souhlasili s návrhem vlády na zvýšení minimální mzdy o 500 korun, tak aby od příštího roku činila 9000 korun. Novinkám to řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka.

Článek

„Jsem rád, že dnes sociální partneři vyjádřili souhlas s návrhem ministryně (Michaely) Marksové na zvýšení minimální mzdy o 500 korun od prvního ledna 2015,“ řekl Sobotka.

„Nyní tento návrh projedná vláda a pevně věřím, že ho schválí. Od nového roku by se tak minimální mzda zvýšila na devět tisíc hrubého,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odbory chtějí vyšší růst

„Jedná se o jeden ze závazků, který tato vláda dala občanům této republiky, a je potřeba si říci, že kvůli politice předchozích vlád tady byla minimální mzda několik let zmrazena,“ komentovala dohodu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

„V současné době patříme k nejhorším zemím v Evropské unii a je dobré vědět, že minimální mzda v rámci EU je nižší už jen v Bulharsku, Rumunsku a v Litvě,“ dodala.

Co se týče růstu v následujícím období po roce 2015, je podle Marksové zatím situace nejasná. Zatím podle ní neexistuje shoda mezi členy tripartity.

Ministryně mimo jiné uvedla, že smyslem minimální mzdy je to, aby i lidé pracující v nejhůře placených profesích měli důstojný život a motivaci k práci. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula ale s tímto nesouhlasí. Podle něj nadále existuje rozdíl v řádu tisíců mezi minimální mzdou a částkou, na kterou si lidé mohou přijít pomocí sociálních dávek a příspěvků na bydlení. Přeje si, aby minimální mzda rostla. „Stále ještě nemá motivační charakter,“ řekl.

Vládu i pochválili

Vymezil se také proti nízkým platům ve zdravotnictví, sociálních službách, kultuře a v nepedagogických profesích ve školství.

Zástupci zaměstnanců i zaměstnavatelů nicméně ocenili vládu za její nový přístup, kdy s nimi projednává rozpočet s velkým předstihem před jeho schvalováním. „Konečně po letech přišel ministr financí, který se nebojí mnoho měsíců dopředu debatovat se sociálními partnery,“ pochvaloval si šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám