Hlavní obsah

Minimální mzda vzroste o 1250 korun, dohodla se koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koalice ANO a ČSSD se ve středu dohodla na růstu minimální mzdy pro příští rok. Ta by měla stoupnout o 1250 korun na částku 14 600 korun. Nařízení musí ještě schválit vláda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO) a zády otočený ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Článek

„Domluvili jsem se nakonec na kompromisu. Myslím, že ne všechny sektory mají u nás stejnou průměrnou mzdu, ale myslím, že je to dobrý kompromis a že je třeba minimální mzdu navýšit,” uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

„Jsem rád, že jsme se v koalici dohodli na kompromisu,“ poznamenal vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. Dodal, že podle ČSSD musí minimální mzda znatelně růst i v příštích letech. „Jinak bude ČR země levné práce,“ řekl.

Minimální mzda se zvedala naposledy letos v lednu. Letos činí 13 350 korun. Odbory požadovaly zvednutí o 1640 korun, zaměstnavatelé by přidali nejvýš 700 korun. Tripartita se nedohodla, rozhodnutí je tedy na kabinetu. Ministerstvo práce připravilo původně tři varianty růstu – o 1150, 1350 a 1650 korun.

Koaliční jednání po krachu jednání tripartity požadovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která připomínala, že země se srovnatelným výkonem ekonomiky mají minimální mzdu vyšší.

O růstu minimální mzdy stále není jasno. Maláčová chce koaliční jednání

Domácí

Zaměstnavatelé se naopak obávají, že růst minimální mzdy je příliš velký, a volají po tom, aby byl stanoven koncept její valorizace na základě tempa růstu průměrné mzdy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám