Hlavní obsah

Minářův spolek utratil 6 milionů od sponzorů. Pak skončil

Právo, zr

Neúspěšný projekt Lidé PRO, za nímž stál bývalý předseda Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář, vybral od 23. října na transparentní účet 5,8 milionu korun. Nyní zůstalo na účtu něco přes 60 tisíc, zbytek stihl za pět měsíců do oznámení svého ukončení 24. března utratit. Podle poznámek v otevřeném účtu za kampaň a za mzdy.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Mikuláš Minář

Článek

„Ukončení a finanční vypořádání projektu řeší Mikuláš Minář, obraťte se na něj,“ odkázal Právo exšéf Transparency International David Ondráčka, který s Minářem spolupracoval. Minář však otázky Práva na finance nechal bez odpovědi. Spolek Lidé PRO na webu vybízel sympatizanty k pravidelné i jednorázové finanční podpoře. Mnoho lidí jej vyslyšelo a posílalo stokorunové i tisícikorunové částky.

Účet, na který se peníze posílaly, ale nepatří hnutí Lidé PRO, registrovanému na ministerstvu vnitra až loni v prosinci, ale spolku Pro ČR, z. s., jemuž Minář předsedá a má podle stanov právo nakládat s veškerým jeho majetkem sám.

„Předseda je statutárním orgánem. Zastupuje spolek ve všech záležitostech, jedná jeho jménem, přijímá zaměstnance jménem Spolku a ukončuje jejich pracovní poměr, rozhoduje o pořizování majetku Spolku a o nakládání s ním, svolává členské schůze a vede jejich zasedání,“ je ve stanovách.

Minářovo hnutí končí. Nemá podporu

Domácí

Nejštědřejším sponzorem Minářova projektu byl jiný spolek, a to Spolek pro podporu liberální demokracie ČR, který daroval tři miliony korun. Ten byl zaregistrován loni 24. září a stihl podarovat i TOP 09 podle její výroční finanční zprávy za loňský rok 2,5 milionu korun.

Může za to covid, myslí si sponzor

„Podporou Lidé PRO jsme dali celému projektu šanci odstartovat a ukázat, zda v současné době má šanci uspět. Jsem přesvědčen, že jeden z důvodů neúspěchu je současná covidová situace, která nepřeje kontaktu mezi lidmi, tedy něčemu, v čem je Mikuláš Minář velmi silný,“ napsal Právu Dušan Šenkypl, jeden ze zakladatelů spolku, který stojí zároveň ve vedení fondu PaleFireCapitol.

„Zároveň vnímám jako velmi důležité to, že od počátku Mikuláš Minář jasně komunikoval, že nechce být stranou na pomezí pěti procent. Bez jeho osobní garance bychom podporu neposkytli,“ dodal.

Protože se Minářově projektu Lidé PRO nepodařilo splnit vytyčený cíl pro kandidaturu do říjnových sněmovních voleb nasbírat půl milionu podpisů, oznámil 24. března konec. „Nebudeme tříštit politické spektrum další malou stranou. Odstupujeme a podpoříme opoziční demokratické strany,“ uvedl.

Minář vytvořil spolek Pro ČR. Za koronaviru to bude mít těžší, míní politolog

Volby

Jen devět dnů předtím přitom odčerpal z transparentního účtu půl milionu korun s poznámkou „Provoz, mzdy, příprava a vedení kampaně březen 2021“.

V únoru z účtu odešlo 1,5 milionu korun s popiskem „Provoz, mzdy, příprava a vedení kampaně leden-únor 2021 + kompletní vývoj a údržba webu říjen 2020–únor 2021 + mailing říjen 2020–únor 2021“.

V lednu se zase z účtu odepsalo 1,5 milionu korun s popiskem „Provoz, mzdy, příprava a vedení kampaně ke sběru podpisů říjen–prosinec 2020“.

V prosinci byl odečten milion korun na „Přípravu startu referenda o půl milionu podpisů. Práce týmu, web, video, produkční práce, propagační materiály…“.

Statisícové sumy byly z účtu odečteny jen s dovětkem „převod mezi účty“.

Jak rostou trpaslíci. Šlachta stíhá Mináře

Domácí

Útratu si mohl spolek vést podle libosti, řídit se musel pouze svými stanovami. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí byl v tomto případě mimo, protože účet nepatřil politickému hnutí, vysvětlil Právu Jan Outlý z úřadu.

„Standardní strana by přebytek musela vrátit dárci. Pokud to není možné, musí peníze vrátit do státního rozpočtu. Nezávislý kandidát posílá přebytky na charitu. Ale tento účet patří spolku, který se nemusí řídit zákonem o politických stranách,“ vysvětlil Právu.

Za co spolek utratil peníze, které vybral od lidí na kampaň pro volby, do kterých se nepustí, není jasné. Facebook mu podle dat, která tato sociální síť zveřejňuje, spravuje 16 lidí. Za placenou reklamu ale podle stejných dat utratil jen 530 715 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám