Hlavní obsah

Minářovo hnutí končí. Nemá podporu

Novinky, jas, jrb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hnutí Lidé PRO, které založil Mikuláš Minář, známý ze svého působení ve spolku Milion chvilek pro demokracii, nebude kandidovat v podzimních sněmovních volbách. Hnutí se nepodařilo získat dostatek podpisů, jak si předsevzalo.

Foto: Novinky

Mikuláš Minář

Článek

Skutečnost, že se hnutí nebude ucházet o hlasy voličů, oznámil Minář na svém facebookovém profilu a potvrdil to i Novinkám.

„Projekt Lidé PRO končí. Nepodařilo se nám sebrat dost podpisů a dosažení 500 000 už není reálné. Proto dodržíme svůj slib. Nebudeme tříštit politické spektrum další malou stranou. Odstupujeme a podpoříme opoziční demokratické strany. Přesvědčivé vítězství demokratického tábora je totiž pro tyto volby to nejdůležitější,“ uvedl.

„Od začátku jsme se chtěli vyhnout největšímu riziku, tedy že získáme jenom 2 až 3 procenta voličů, přičemž část z nich odsajeme opozici, a pak se ani nedostaneme do Sněmovny. To byl nepřijatelný scénář,“ poznamenal Minář s tím, že nechtěl tříštit opozici.

Uvedl, že taková poptávka ve společnosti, která se potýká s epidemií koronaviru a souvisejícími restrikcemi, momentálně není. „Lidé jsou unavení, apatičtí, mají svých starostí dost,“ napsal v dlouhém příspěvku Minář s tím, že on sám není tím, kdo by mohl potenciální cílovou skupinu oslovit.

Za měsíc nenasbíralo Minářovo Lidé PRO ani pět procent potřebných podpisů

Domácí

„V tom měla spousta našich kritiků pravdu a mělo mi to dojít dřív. Autentický zájem o problémy druhých neznamená hned schopnost je také autenticky oslovit,“ dodal s tím, že z toho vyvodí důsledky.

Minář si vytyčil za cíl získat podpisy půl milionu lidí. Tomuto číslu se hnutí ani zdaleka nepřiblížilo. Do současnosti se mu podle informací na webových stránkách podařilo získat 39 251 podpisů. Neproběhne tak patrně ani ustavující sjezd, který měl být svolán po sesbírání 100 000 podpisů.

Minář od počátku avizoval, že bez půlmilionové podpory do voleb nepůjde. Z vedení Milionu chvilek Minář odstoupil 5. října.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Momentálně se hodlá minimálně na nějaký čas z veřejného života stáhnout. „Nenakládejte na mne další očekávání a zodpovědnost. Propusťte mne ze svých služeb,“ vzkázal veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám