Hlavní obsah

Miloši, stav se na Slunečňáku aneb Perličky z prezidentských účtů

Novinky, val
Praha

Smysl pro humor českým voličům rozhodně neschází. Nalezli pro něj prostor i tam, kde by to čekal málokdo: na transparentních účtech prezidentských kandidátů. Při jejich bližším prozkoumání totiž může člověk v kolonce "poznámka" u některých příspěvků najít často netradiční vzkazy. Novinky vybraly některé z nich.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kandidát na prezidenta Miloš Zeman

Článek

Zřejmě nejpřátelštější obecenstvo, alespoň soudě podle vzkazů na účtech, má z kandidátů Miloš Zeman. „Všeci Brňáci dó k urnám, gratulujeme už ke zvolení, stav se zas na Slunečňáku,“ napsal mu například dárce pěti set korun Lubor Pospíchal.

Foto: Česká spořitelna

Výpis z transparentního účtu Miloše Zemana

Ondřej Šála zase k daru 6,66 Kč prezidentskému kandidátovi vzkázal: „Miloši, kámo, smotáme brko, až to vyhraješ.“ Jiný přispěvatel zase poslal 50 korun, aby mohl přes Zemanův účet podpořit jiného kandidáta: „Podporuji Karla Schwarzenberga!! A teď mě to stálo 50 Kč. Vy, pane Zemane, ironii jistě oceníte,“ napsal Jakub Sýkora.

Ne všichni ale prostřednictvím svých vzkazů vyjadřovali jen podporu. „Ani přes becherovkovou sympatii můj hlas nedostanete,“ napsala Zemanovi, který proslul vřelým vztahem k bylinnému likéru, Šárka Svitáková.

Fischerův účet jako seznamka

Účet Jana Fischera naproti tomu připomíná místy spíše chatovací místnost, jak trefně upozornili i sami jeho návštěvníci. „Tohle je levnější než seznamka na Óčku,“ napsal k příspěvku za jeden halíř Alois Kittl. Jiří Pírko k tomu v dalším příspěvku dodal: „Tohle je fakt dobrý diskusní fórum, zatím jsem nepotkal člověka, který by JFK volil.“

Foto: www.rb.cz

Výpis z transparentního účtu Jana Fischera

Jak ukázal Jakub Johanides, skrz prezidentský volební účet se dá dokonce zaplatit za oběd. „Ahoj mami, prosím zaplať mi ve školní jídelně obědy, já to nestíhám, Kuba,“ napsal jako poznámku k vkladu jedné koruny.

Fischerův volební účet ale čítá také velké množství urážek, které vesměs směřují k jeho dřívějšímu členství v KSČ. Kolonku poznámka na jeho transparentním účtu však mnozí využili i jako výhodnou inzertní plochu. Za haléřové částky tam lidé vkládají odkazy na nejrůznější webové stránky, například e-shopy. [celá zpráva]

Jak ukazují vzkazy na účtech dalších kandidátů, přispěvatelé si často museli doslova „utrhovat od úst“. Například David Novák poznamenal k tisícovému příspěvku pro Vladimíra Franze: „Alespoň mám záminku k půstu.“

Sobotkovi provokatéři

Nepříjemné faux pas se před několika dny stalo Přemyslu Sobotkovi. Ten nejprve rozeslal novinářům tiskovou zprávu nadepsanou „Pokus o provokaci se nezdařil“, v níž uvedl, že mu neznámá společnost NEEX poslala na účet ve třech vkladech zhruba 1,5 miliónu korun. Peníze prý bez váhání poslal zpátky, neboť se domníval, že šlo o pokus jej zdiskreditovat.

Jak se ale později ukázalo, nešlo o cílenou provokaci, ale o peníze, které se Sobotkovi na účet vrátily po nezdařené platbě. Odpovědnost za tento přešlap na sebe nakonec vzali Sobotkovi spolupracovníci. [celá zpráva]

I tak mu to „diskutéři“ na transparentním účtu připomněli. „Neex = neexistující číslo účtu,“ vzkázal jeden z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám