Hlavní obsah

Kandidáta na prezidenta vyplašily peníze vrácené na transparentní účet

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezidentský kandidát Přemysl Sobotka (ODS) nachytal sám sebe. Ve čtvrtek odpoledne rozeslal tiskovou zprávu nadepsanou „Pokus o provokaci se nezdařil“, v níž uvedl, že mu neznámá společnost NEEX poslala na účet ve třech vkladech zhruba 1,5 miliónu korun, které bez váhání poslal zpátky. Jak se ale později ukázalo, nešlo o pokus o diskreditaci, nýbrž o vrácenou platbu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přemysl Sobotka

Článek

Na účet dorazilo Sobotkovi kolem 05:00 nejprve 30 000 korun, poté 561 tisíc korun a následně 932 tisíc korun.

„Při pravidelné kontrole svého transparentního účtu jsem s překvapením zjistil, že se na něm objevily tři podezřelé převody peněz v celkové výši zhruba 1,5 miliónu korun podepsané jménem ‘NEEX’. Žádnou takovou firmu neznám, nikdo mě v této souvislosti nekontaktoval. Stále trvá má zásada, že financování kampaně má být zcela průhledné a věrohodné, a proto jsem peníze vrátil,“ horlil odpoledne Sobotka.

„Nemám v tuto chvíli jiné vysvětlení, než že šlo o nezdařený pokus zdiskreditovat financování mé prezidentské kampaně,“ dodal prezidentský kandidát.

Vše se vysvětlilo

Jak se ale později ukázalo, nešlo o cílenou provokaci, ale o peníze, které se Sobotkovi na účet vrátily po nezdařené platbě. „Mohu potvrdit, že se jedná o tři vrácené platby, které byly odeslány z transparentního účtu pana Přemysla Sobotky 27. prosince 2012 a které nebylo možné připsat na účet příjemce v jiné bance,“ vysvětlil Novinkám Jan Holinka z tiskového oddělení České spořitelny, kde má Sobotka vedený transparentní účet.

Jak dále uvedl, existuje celá řada příčin, kdy může k podobné situaci dojít. „Například při zadání chybného čísla účtu příjemce, chybně zadaného variabilního symbolu,“ vysvětlil.

Za chybu mohou spolupracovníci

Vinu za celé nedorozumění nakonec přiznali Sobotkovi spolupracovníci z volebního výboru. Sobotkovi prý poskytli nesprávné informace.

"Nejednalo se o podezřelý a dopředu neohlášený dar na podporu jeho prezidentské kampaně, ale o bankou vrácené platby. Tímto se Přemyslu Sobotkovi omlouváme," napsal Novinkám Jiří Sochor ze Sobotkova volebního štábu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám