Hlavní obsah

Miloši, proč jsi se obrátil proti svému národu? Hůlka vrátí Zemanovi státní vyznamenání

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zpěvák Daniel Hůlka, který v roce 2016 dostal od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy, hodlá ocenění vrátit. Zeman jej jako člověk i jako prezident, který se podle něj obrátil proti národu, zklamal. Hůlka přitom patřil k prezidentovým podporovatelům v obou prezidentských volbách. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček v reakci na Hůlkovo rozhodnutí konstatoval, že zloba není dobrý rádce a Hůlka žije v klamu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Daniel Hůlka přinesl v roce 2014 narozeninový dar pro Miloše Zemana

Článek

Hůlka se pozastavil nad tím, že mu Zeman prostřednictvím rozhovoru pro MF Dnes doporučil, aby si za svou účast na protirouškové demonstraci „dal studený a mokrý hadr na hlavu a stáhl se na nějakou dobu do soukromí”.

„Opravdový přítel však nikdy veřejně svého kamaráda nezesměšní a nevzkazuje mu prostřednictvím médií, že si má dát mokrý hadr na hlavu, jen proto, že má odlišný názor. V demokracii má každý názor stejnou hodnotu,” připomněl zpěvák hlavě státu.

Zeman: Někdy natahují ruku i podniky, které by normálně zkrachovaly

Domácí

Zemanovi v otevřeném dopise vzkázal, že jej zklamal jako člověk, ale především jako prezident země. V době, kdy se mnozí lidé bojí o budoucnost ať už sebe, nebo svých potomků, se k nim podle Hůlky prezident otočil zády.

„Jde jim v podstatě o život. Tobě nehrozí nic, Ty o nic nepřicházíš. A právě v této době, kdy národ, který Tě demokraticky zvolil prezidentem své země, od Tebe očekává pomoc či slova útěchy, si Ty naopak ještě přisadíš. Řekneš lidem, že jsou neschopní, nevzdělaní a zaslouží si zkrachovat, potažmo skončit na ulici,” pozastavil se Hůlka nad Zemanovým výrokem, nechť neschopní podnikatelé zkrachují.

„Proč jsi se obrátil proti svému národu, proti obyčejným normálním pracujícím lidem? Proč se k nám chováš sprostě, agresivně, nenávistně, egoisticky, egocentricky, narcisticky a naprosto bohorovně?” podivil se zpěvák a ocenil, že mu prezident ukázal „svou pravou tvář”.

Režisér Němec přišel na protest vrátit na Hrad vyznamenání

Kultura

Rozhodl se proto přijít 28. října na Pražský hrad vrátit medaili Za zásluhy. „Nemohu si ponechat toto ocenění, které jsem obdržel z rukou člověka, jakým ses ukázal být. Musel bych se za sebe stydět,” dodal s tím, že prezidentovi přeje totéž, co on jemu, tedy mokrý hadr na hlavu a pobyt v ústraní. Zdůraznil přitom, že hlavě státu nepřeje nic zlého.

Ovčáček na Hůkovo prohlášení zareagoval na Twitteru. Zpěváka obvinil z toho, že prezidentovi podsouvá výroky, které neřekl a vychází z ”mediálních zkazek”.

Daniel Hůlka zpívá ve štábu Zemana státní hymnu (leden 2018)Video: Novinky

V minulosti již vrátil vyznamenání například režisér Jan Němec. Další lidé či jejich blízcí odmítli od prezidenta ocenění přijmout. Jednalo se například o zpěváka Vladimíra Mišíka. Ocenění pro zesnulou zpěvačku Věru Špinarovou odmítl převzít její syn. Stejně se zachovala i manželka zesnulého šéfa Senátu Jaroslava Kubery.

Syn Špinarové nepřijme od Zemana vyznamenání pro matku

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám