Hlavní obsah

Režisér Němec přišel na protest vrátit na Hrad vyznamenání

Právo, míš, kab
Aktualizováno

Režisér Jan Němec ve středu na Pražském hradě vrátil medaili Za zásluhy II. stupně, kterou dostal od prezidenta Václava Havla v roce 2002.

Jan Němec vrací medailiVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Jeden z čelných představitelů české nové vlny z 60. let, dnes osmasedmdesátiletý průkopník moderních proudů v kinematografii a pedagog FAMU, tak učinil na protest proti ocenění umělců, kteří se podíleli na Zemanově prezidentské kampani: Lucie Bílá ho v ní podpořila, Filip Renč natočil Zemanův předvolební klip a Robert Sedláček režíroval jeho dokumentární portrét.

„Považuji to za arogantní zvůli,“ řekl Právu ve středu Jan Němec. „Prezident ocenil filmové tvůrce, kteří se nikterak nezasloužili o stát, pouze mu ve své profesi pomohli k politické kariéře. To je nechutné a jako občan k tomu nemohu mlčet,“ shrnul obsah průvodního dopisu, s nímž medaili tiskovému mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi předal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Němec zároveň zdůraznil, že jeho gesto není manifestem a rozhodně jím nikoho nevyzývá k následování. „Jde o vyjádření občanského postoje, ostatně nevrátil jsem medaili navždy. Dostal jsem ji od Václava Havla, tudíž si jí velmi vážím a nerad bych o ni přišel natrvalo. Zpět ji přijmu, až tu bude jiný hradní pán, čehož se asi nedožiju, ale může ji pak převzít moje dcera,“ uzavřel Němec.

Režisér je představitelem nové filmové vlny 60. let. Režíroval například filmy O slavnosti a hostech či Démanty noci. V polovině 70. let byl donucen opustit Československo, pobýval v Německu, Francii a Spojených státech. Po návratu v roce 1989 začal opět točit, především experimentální filmy.

Pár osobností, zbytek kamarádi

Jeho postoj získal podporu mezi některými politiky. „Každý z nás volíme svou formu protestu proti chování pana prezidenta, které považujeme za nepřijatelné a znevažující úřad prezidenta republiky. Pan režisér Němec si vybral tento krok a získal tím mou úctu,“ řekl Právu místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Pravda je, že výběr Zemanových vyznamenaných mi přišel, jako by byl dělán podle klíče: pár osobností a zbytek kamarádi. To není nejšťastnější,“ rýpnul si do výběru oceněných poslanec ODS Marek Benda.

Podobně na něj nahlíží také poslanec ústavně-právního výboru Martin Plíšek (TOP 09). „Vůbec se mu nedivím, má na to právo. Začíná to vypadat, že režiséři, kteří netočili pozitivně o prezidentovi nebo pro něj, nebudou mít šanci ocenění získat,“ řekl Právu.

V jiném světle vnímá věc šéf ústavně-právního výboru Sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD). „Na takové gesto má každý právo. Ale myslím, že ocenění za výkony se nemají zneužívat a nemají se kolem nich hrát politické taškařice s jejich vracením. To neprospívá České republice. Podle mého názoru se včera nestalo nic tak mimořádného. Mohu a nemusím se ztotožnit s některými, kteří byli oceněni, ale je to právo prezidenta,“ řekl Právu Tejc.

Reklama

Výběr článků

Načítám