Hlavní obsah

Syn Špinarové nepřijme od Zemana vyznamenání pro matku

Praha

Syn zpěvačky Věry Špinarové Adam Pavlík nepřijme vyznamenání, které se jí rozhodl posmrtně udělit prezident Miloš Zeman, uvedla ve čtvrtek Česká televize. Prý by ho sama z jeho rukou nechtěla.

Foto: Petr Horník, Právo

Věra Špinarová

Článek

„Jsem přesvědčený, že by si to ocenění neodnesla. Pro ni nebyla ocenění důležitá. A navíc pana Zemana vůbec neměla ráda, takže by tam nešla,” řekl Pavlík. Prezident má být reprezentací národa a takovým pan Zeman pro ni nebyl, dodal. Rozhodl se po konzultaci s rodinou, kanceláři prezidenta to sdělil telefonicky, a tím to pro něj podle jeho slov skončilo.

Zeman naznačil, že vyznamená Špinarovou, v září v rozhovoru pro Deník. „Je navržena na vyznamenání in memoriam,” řekl prezident.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček doplnil, že Špinarová po synově odmítnutí na seznamu oceněných nebyla. Prezident ji prý ale vyznamenat chtěl, protože ho k tomu vyzývali občané.

Pavlík v květnu převzal ocenění in memoriam, které Špinarové udělilo město Ostrava za zpěvaččin mimořádný přínos moravskoslezské metropoli.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) předal ve středu na zastupitelstvu Cenu města Ostravy synu zpěvačky Věry Špinarové Adamu Pavlíkovi.

Zpěvačka zemřela letos v březnu ve věku 65 let. Jejím největším hitem se stala melodie italského skladatele Ennia Morriconeho z westernu Tenkrát na Západě, která vyšla s českým textem pod názvem Jednoho dne se vrátíš. Vydala celkem 13 desek.

Při veřejném rozloučení, které se odehrálo 1. dubna na hřbitově ve Slezské Ostravě, se s ní přišlo rozloučit několik desítek tisíc fanoušků.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman naznačil, že vyznamená Špinarovou

Prezident Miloš Zeman naznačil, že vyznamená letos zesnulou zpěvačku Věru Špinarovou. „Je navržena na vyznamenání in memoriam,” řekl pro Deník. Tento týden už...

Výběr článků

Načítám