Hlavní obsah

Budou se stavět desítky kilometrů dálnic ročně, řekl po jednání se Zemanem Kupka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kandidát na ministra dopravy Martin Kupka (ODS) po jednání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že v dalších letech by se měly v České republice stavět desítky kilometrů dálnic ročně. Zaměří se i na vysokorychlostní tratě. Resort podle něj pak potřebuje ministra na plný úvazek.

Vyjádření kandidáta na ministra dopravy Martina Kupky po jednání s prezidentemVideo: ČTK

 
Článek

„Panu prezidentovi jsem představil svůj pohled, co lze reálně zvládnout a co posunout dopředu,” řekl Kupka. Dodal, že důležitá bude příprava staveb, například u dálnic by se v příštích letech mohlo rozpracovat zhruba 40 kilometrů za rok.

Jurečka po schůzce se Zemanem: Část důchodové reformy chci do dvou let

Domácí

Jednání s prezidentem pak podle něj mělo věcný průběh, bavili se spolu například o dostavbě dálnice D35 či pražském okruhu. Řešili ale i spojení Brno-Vídeň či stavbu vysokorychlostních železnic a jejich napojení na evropskou síť.

Zeman podle něj zmínil také splavnění českých toků. V této oblasti bude podle kandidáta na ministra klíčová dostavba stupně Děčín a stupně Přelouč na Labi.

„Stavby potřebují energii ministra na plný úvazek,“ uvedl Kupka. Narážel tím na současného ministra dopravy v demisi Karla Havlíčka (za ANO), který vede zároveň resort průmyslu a obchodu.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman přijal kandidáta na funkci ministra dopravy Martina Kupku.

Odpoledne navštíví prezidenta také kandidátka na ministryni pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09).

Cyklus schůzek by měl skončit v pátek 10. prosince. Dosud prezidenta v Lánech navštívilo osm navržených členů a členek budoucí vlády.

Hubáčková po schůzce se Zemanem: Nejkontroverznější byl asi kanál Dunaj-Odra-Labe

Domácí

Prezident musí být kvůli svému nakažení covidem v izolaci. Při setkáních tedy sedí na invalidním vozíku v plexisklové buňce. Debata se vede přes mikrofony.

Reklama

Výběr článků

Načítám