Hlavní obsah

Miliardový nákup armádních vrtulníků začne od nuly

– Praha
Právo, Oldřich Danda

Armádní flotilu vrtulníků měly posílit americké nebo italské stroje. Nic z toho ale nebude. Ze zakázky za až 12 miliard korun totiž sešlo. Nabídky americké a italské vlády, které loni v říjnu dostalo ministerstvo obrany, totiž nesplňovaly podmínky české armády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vrtulník MI-171Š české armády

Článek

Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) ve středu oznámila, že požádala náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře, aby armáda urychleně znovu formulovala, jaké vrtulníky vlastně potřebuje. Poté vypíše nové zadávací řízení.

„Marketingový průzkum, který trval dva roky, skončil a nikdo neprošel,“ řekla Právu Šlechtová.

Podle ní se ukázalo, že vojáci mají nerealistické nároky, které by museli výrobci vrtulníků šít na míru. „Očekávám, že do konce ledna obdržím přesnou a reálnou specifikaci na vrtulníky. Nebudeme chtít žádné science fiction, žádnou fantasy. Nic, co nemůžeme objednat na zahraničním i českém trhu. Poté to zadáme,“ dodala pro Právo ministryně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně obrany Karla Šlechtová.

Obrana pod vedením současného ministra zahraničí Martina Stropnického (ANO) chtěla víceúčelové vrtulníky pořídit mezivládní dohodou.

Ve výběrovém řízení byl původně i evropský Airbus, který byl ale ministerstvem vyřazen. Do finále se proto dostala nabídka USA a Itálie. Americkou nabídku musel schválit Kongres, a proto je známa odhadovaná cena celého kontraktu, tedy 575 miliónů dolarů (12,6 miliardy korun).

Požadavek vznesen před šesti lety

S požadavkem na nákup nových víceúčelových vrtulníků přišlo ministerstvo před šesti lety s odůvodněním, že se chce zbavit 17 ruských bojových vrtulníků Mi-24/35, protože nechce být závislé na dodávkách ruských dílů.

Mezitím ale tuto strategii obrana přehodnotila a rozhodla, že deset z těchto strojů nechá za stovky miliónů korun opravit a provozovat dál. Celkově má armáda 41 provozuschopných vrtulníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám