Hlavní obsah

Mikulášská akce vynesla 63 tun pomoci pro potravinové banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během mikulášské sbírky, kterou v sobotu doprovodil sedmihodinový streamovaný koncert z pražského Rock Café, lidé a firmy darovali potravinovým bankám téměř 63 tun potravin a drogistického zboží. Organizoval ji moderátor Jan Tuna.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

V pražském Rock Café se 5. prosince 2020 uskutečnila mikulášská sbírka Potřebujeme se - Staň se i ty Mikulášem ve prospěch potravinových bank. Součástí akce byl i on-line koncert s novinářem Petrem Skočdopolem.

Článek

Charitativní akci „Potřebujeme se – Staň se i Ty Mikulášem“ inicioval reportér a moderátor Jan Tuna se svým pořadem A DOST! Akci doprovodil sedmihodinový streamovaný koncert z pražského Rock Café, na kterém vystoupilo bez nároku na honorář přes 40 umělců, lékařů, vědců a dalších účinkujících.

Vybíralo se na 26 místech v Česku a ve třech městech na Slovensku. V Česku lidé a firmy darovali 61,3 tuny pomoci. Na Slovensku to bylo 1,4 tuny.

„Moc děkuji všem dárcům jak v Česku, tak na Slovensku, kteří pomohli lidem v existenčních problémech v důsledku koronavirové krize. Mám velkou radost z toho, že se vybralo ještě o tři tuny více, než jsme si dali za cíl. Velmi děkuji také všem, kteří se na celé akci připravené v rekordně krátkém čase podíleli,“ řekl k akci Tuna.

Pomoc potravinovým bankám vynesla přes 700 tun potravin

Mikulášská akce podpořila letošní pomoc potravinovým bankám.

„Díky všem dárcům a včerejším Mikulášům jsme překonali v letošní Sbírce potravin přes 700 tun potravin a drogerie. Díky nim budou mít tisíce lidí hezčí Vánoce,” uvedla ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.

Mikulášský koncert pro potravinové banky. Zpívají Dagmar Pecková, Tonya Graves či Ondřej Ruml

Kultura

Největší díl pomoci lidé poslali 22. listopadu, kdy v obchodech během celostátní akce darovali 440 tun zboží, z toho 396 tun potravin a 44 tun hygienických potřeb. Šlo o rekordní výsledek tradiční akce i přesto, že ji letos doprovázela bezpečnostní opatření proti šíření nemoci covid-19. Sbírka pak dál pokračovala v on-line prostoru.

Potřebných lidí podle Láchové přibývá, rekrutují se z těch, kteří přišli kvůli koronaviru o práci nebo mají minimální příjmy. Za září a říjen se zvýšila poptávka zhruba o 40 procent, uvedla v listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám