Hlavní obsah

Mezi oběťmi katastrofy v Thajsku je mladá Češka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Thajsku zpustošeném tsunami zemřela mladá Češka. Potvrdil to v pátek náměstek Ministerstva zahraničních věcí (MZV) Pavel Svoboda s tím, že její rodina už byla o neštěstí informována. Nezvěstných zůstává nadále 90 Čechů. MZV zřídilo kvůli tragédii v Asii i speciální internetové stránky.

Foto: Robert Rohál

Na své první velké výstavě v Šumperku vystavuje Anna Szatmariová třicet obrazů.

Článek

Internetové stránky jsou dostupné na na adrese www.mzv.cz/asie. Ministerstvo na nich publikuje aktuální informace a krizová telefonická i další spojení.

Zájemci na webu najdou rovněž počty osob, které se dosud neozvaly svým příbuzným či úřadům ČR.

Češi se hledají v Thajsku a na Srí Lance

"Můžeme potvrdit, že je to mladá žena, ale podrobnosti o ní nezveřejníme," potvrdil Novinkám zprávu o smrti Češky Svoboda.

Nadále trvají vážné obavy o život pěti turistů v Thajsku a jednoho na Srí Lance.

Z Thajska se svým příbuzným ani úřadům dosud neozvalo 37 českých občanů, na Srí Lance nejsou zprávy o 21 turistech, v Indonésii se postrádá 15 Čechů a v Indii 12.

V Thajsku zemřelo přes 2000 turistů

V Thajsku zemřelo podle posledních zpráv 2230 cizinců, což je polovina z celkového počtu 4541oběti. Jen v provincii Pchanggá na jihu země zahynulo podle sdělení místních úřadů přes 2000 zahraničních turistů.

Guvernér provincie Anuwat Maytheevibulwut upřesnil, že o život přišlo 1662 Thajců a 2027 cizinců. Jejich identifikaci ztěžuje, že těla se rozkládají, v oblasti dosahují teploty 33 stupňů Celsia. Provincie leží severně od Pchúketu a nachází se v ní zdevastované rekreační oblast Khao Lak.

Doposud se uvádělo, že katastrofa si vyžádala na dvě stě obětí mezi turisty, především Švédů (44) a Němců (33). Obě země však uváděly velmi vysoký počet nezvěstných. Pohřešováno bylo ve čtvrtek na 1400 Švédů a 1000 Němců.

Psychologa volalo 72 osob

Psychologické poradenské linky, kterou pro lidi postižené živelnou pohromou v jihovýchodní Asii zřídilo v pondělí ministerstvo vnitra, využilo do čtvrteční půlnoci 72 osob.

V polovině telefonátů šlo o závažné případy. Na linku začínají také volat lidé, kteří se z místa neštěstí vrátili a katastrofu zažili osobně. 

Lidé mohou volat na mobilní telefon 603 190 617 denně od 8:00 do 20:00 hodin. V pracovní dny mohou od 8 ráno do 16 hodin telefonovat i na pevnou linku 974 833 235.

Reklama

Výběr článků

Načítám