Hlavní obsah

Meteorologové varují ve Zlínském kraji před povodněmi. Jde o extrémní stupeň nebezpečí

Silné bouřky a vydatné deště ve Zlínském kraji zvedly hladiny toků. Meteorologové varují před povodněmi, bouřková činnost má v regionu pokračovat také večer a v noci. Na Lukovském potoku v Kostelci byl v podvečer dosažen třetí povodňový stupeň, na Dřevnici v Kašavě druhý a na Januštici v Dolní Vsi a Fryštáckém potoku ve Fryštáku první stupeň, informovali pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Hošák kraje/Zdeněk Olomouckého HZS

Hasiči na Přerovsku evidují v souvislosti se silnými bouřkami a vydatným deštěm již čtyři desítky událostí. Nejhorší situace je v Lipníku nad Bečvou (na snímku).

Článek

Hasiči kvůli počasí evidují již téměř sto událostí, řekl v neděli jejich mluvčí Libor Netopil.

Meteorologové vydali pro Zlínsko a Kroměřížsko upozornění na extrémní stupeň nebezpečí povodňového ohrožení. "Ve Zlínském kraji, zejména na Zlínsku a Kroměřížsku, se obnovují velmi silné bouřky provázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 50 milimetrů za hodinu," uvedl Josef Hanzlík z Centrálního předpovědního pracoviště ČHMÚ.

Kvůli intenzivním srážkám došlo u menších toků k rozkolísání hladin, povodňové stupně byly dosaženy na Lukovském potoku, na Dřevnici, na Januštici a Fryštáckém potoku.

"V současnosti dochází k přechodnému slabému poklesu průtoků a výšky hladin. V následujícím období bude bouřková činnost ve Zlínském kraji, ale také v sousedících okresech v Jihomoravském kraji pokračovat," uvedli meteorologové.

Vydatný déšť

Během večera a noci podle nich přejdou srážky do trvalého deště, který bude místy vydatný. "Ve zmíněné oblasti předpokládáme, že během večera a noci naprší dalších 10 až 30 milimetrů, lokálně kolem 50 milimetrů srážek," dodali zástupci ČHMÚ. V souvislosti s těmito srážkami odborníci očekávají v postižených oblastech na menších tocích prudké vzestupy hladin s dosažením povodňových stupňů, včetně třetího povodňového stupně.

Kvůli vydatným dešťům a bouřkám mají hasiči ve Zlínském kraji již hlášeno k 19:00 téměř stovku událostí. Zasahují hlavně ve Zlíně a jeho nejbližším okolí a na Kroměřížsku. Jde hlavně o čerpání vody a odstraňování popadaných stromů. V pohotovosti jsou profesionální i dobrovolní hasiči, řekl mluvčí hasičů Libor Netopil.

Na Novojičínsku řádil vítr

Pět desítek výjezdů k událostem, souvisejícím se silnými dešti a větry, mají za nedělní odpoledne na kontě také hasiči z Moravskoslezského kraje. Největší škody jsou hlášeny z Novojičínska a z Ostravy a okolí.

„Jde o likvidaci popadaných stromů, například na elektrické dráty a na silnice, o čerpání vody na několika místech a v Kujavách na Novojičínsku řeší profesionální hasiči stabilizaci rodinného domku po utržení střechy,“ popsal následky větru mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám