Hlavní obsah

Meteorologové už tuší, jaká nás čeká zima

Novinky, Filip Šára

Třeskutých mrazů se pro letošní zimu bát nemusíme. Ze sezónních výhledů modelu CFS vyplývá, že teplotně by zimní měsíce měly být spíše nadprůměrné. Srážkové extrémy jako v zimě roku 2009/2010, která patřila k nejbohatším na sníh, se Česku s největší pravděpodobností vyhnou, sdělila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Sezónní výhledy počasí modelu CFS vypočítávají v Česku období od prosince do února jako teplotně nadprůměrné – nejvýraznější kladné odchylky od normálu by měl mít leden – ten by měl být teplotně nadprůměrný o 2 až 3 °C, prosinec a únor kolem 1 °C.

Srážkově by mělo být následující tříměsíční období podle Honsové průměrné. „Ačkoli výhledy predikují teplotně nadprůměrnou zimu, není vyloučená ani v nížinách etapa s celodenními mrazy či sněhová kalamita,” řekla.

Meteorologové slibují Vánoce se sněhem

Počasí

Jak bude zima bohatá na sníh, zda udeří mrazy, nebo bude naopak teplotně nadprůměrná, záleží na tom, jaké v zimním období převládá proudění. To znamená, jaké je rozložení tlakových útvarů nad starým kontinentem a nad Atlantikem.

Pokud je tlaková níže nad Islandem nebo Skandinávií, pak je zima hodně proměnlivá. Přes střední Evropu přechází jednotlivé frontální systémy, které přináší rychlé změny teploty vzduchu i oblačnosti.

Na přelomu roku prudce klesnou teploty

Počasí

Jestliže převládá severní nebo severovýchodní proudění, je zima bohatá na mrazy, ale sněhu mnoho není. Nejnižší teploty vůbec přináší mohutná oblast vysokého tlaku vzduchu nad Sibiří a s ní spojené východní proudění. To potom může po ránu klesat teplota i pod -35 °C.

Nejvíce sněžilo před 11 lety

Zima tak, jak si ji představujeme, se stala realitou v období 2009/2010. V nížinách ležela souvislá sněhová pokrývka po většinu ledna a února. „Například v Praze-Karlově ležel sníh od 2. ledna do 26. února. Na stanici Praha-Kbely byla výška sněhové pokrývky 11. ledna dokonce 38 centimetrů,“ řekla Honsová.

Výška sněhové pokrývky ale rozhodně nebyla rekordní. Nejvyšší srážkové úhrny byly podle jejích slov hlášeny v zimě 1986/87, a sice 190 mm.

Naopak chudá na sníh byla zima nejen ta loňská, ale hned v závěsu jsou to zimy 1989/90, 1991/92, 1993/94, 1997/98, 2002/2003, 2011/2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám