Hlavní obsah

Metanol zadržený v Opavě pocházel ze zahraničí, místo v ostřikovačích skončil v lahvích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Metanol, který celníci minulý týden objevili v Opavě ve skladech společnosti FROS ZPS, byl podle zlínské policejní mluvčí Jany Macalíkové vyroben v zahraničí. Muž obviněný v souvislosti s výrobou a distribucí jedovatého alkoholu z obecného ohrožení, jej koupil od tuzemské firmy, která jej dovezla ze zahraničí coby příměs do směsi do ostřikovačů. Část metanolu však skončila v nápojích.

Foto: Aleš Honus, Právo

Nemrznoucí směs do ostřikovačů objevená v opavském skladu

Článek

Policie a celníci ve skladech FROS ZPS zajistili podle jednatele společnosti Davida Fládra 15 000 litrů metylalkoholu. Fládr ale odmítá, že by firma měla s kauzou cokoliv společného.

Potvrdil to i státní zástupce Roman Kafka. "Žádná osoba ze společnosti FROS ZPS není obviněna ze spáchání v pondělí uváděné trestné činnosti," řekl v úterý Kafka. Dva obvinění muži podle policie úmyslně namíchali otrávenou směs a přes distributora alkoholu ji uvedli do oběhu.

Obviněným hrozí až výjimečný trest

Policie jména odmítá uvádět, podle České televize patří mezi hlavní podezřelé dvaačtyřicetiletý podnikatel v pohostinství Rudolf Fian a o pět let mladší majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela ze Zlína.

Fian, který by měl být hlavním pachatelem, žil a podnikal v Karviné. Z nově opraveného čtyřpatrového domu se ale před časem s manželkou odstěhoval, údajně někam do rodinného domku. Sousedé prý o jeho obchodech na hraně zákona občas něco slyšeli. Druhý z mužů se podle vyšetřování na výrobě podílel a dodal některé prostředky.

Dvojici hrozí 12 až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Fian byl dříve obviněn z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, kriminalisté ale u něj kvalifikaci zpřísnili. Zmíněným distributorem je podle informací ČTK čtyřiapadesátiletý Jiří V. ze Zlínska. Muž byl obviněn z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, hrozí mu až osm let. Všichni tři jsou ve vazbě.

Muži mohli mít i další zásoby metanolu

Podle kriminalistů nechtěli muži zabíjet, ale výrobou nelegálního alkoholu vydělávat. Podle Kafky však dobře věděli, jaké následky má požití metylalkoholu. Zbohatnout chtěli nákupem levnější suroviny. Při míchání ale zvolili vyšší koncentraci, jež způsobila otravu. Podle policie je přitom možné, že aktéři kauzy lihoviny pančovali - a úspěšně - už dříve.

Firma FROS ZPS míchala pro jednoho z obviněných vodu s dodaným metylalkoholem, prý do směsi do ostřikovačů. Podle Macalíkové obvinění nejprve směsi sami míchali v areálu mimo prostory FROS ZPS. Podle Fládra podnikatel nádrže vyvážel na rampu před budovou a tam dával do metanolu látky, "které náplně do ostřikovačů obsahují". Takový koncentrát pak dával zpět k naředění vodou a následnému stáčení z barelů do menších nádob.

Obětí stále přibývá
V Česku již kvůli metylalkoholu zemřelo 25 lidí. Případy otrav se rozšířily do devíti krajů. Desítky lidí byly hospitalizovány, někteří budou mít doživotní následky, především poškozený zrak. Policie zatím kromě hlavních aktérů v kauze obvinila i menší distributory a prodejce, dohromady tak trestnímu stíhání čelí více než čtyři desítky lidí.
zdroj: ČTK

Fládr řekl, že 6000 litrů metylalkoholu zabavila policie a dalších 9000, které byly "už v nějakém stupni rozpracovanosti", odvezli později celníci. Podle Fládra z celkového množství látky sklady firmy před zásahem policie neopustil ani litr. Příliš tak nechápe, jak otrávený alkohol vznikl. Domnívá se, že obvinění podnikatelé měli ještě jiné zásoby metanolu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám