Hlavní obsah

Městský soud má s amnestií pro Chvalovského problém

Právo, har

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze v úterý rozhodoval o dalším postupu v kauze někdejšího šéfa fotbalového svazu Františka Chvalovského a oproti očekáváním stíhání pětice lidí kvůli údajným stamiliónovým úvěrovým podvodům v důsledku amnestie nezastavil, ale pouze přerušil. Článek amnestie, podle něhož mělo být stíhání zastaveno, podle soudu může být v rozporu s Ústavou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

František Chvalovský (vlevo) u Městského soudu v Praze

Článek

Případ tak v následujících dnech předloží Ústavnímu soudu. Právu potvrdil informaci serveru lidovky.cz místopředseda soudu Libor Vávra.

Jaké argumenty bude podání k Ústavnímu soudu obsahovat, zatím není jasné. „Kompletní znění podání bude formulováno pro Ústavní soud,“ řekl pouze Vávra.

„Dospěje-li soudce k závěru, že norma, podle které by měl postupovat, je v rozporu s Ústavou, předloží věc Ústavnímu soudu,“ doplnil.

Rychetský zatím nechce návrh hodnotit

"Zatím nevím, jaký návrh nám pražský soud dal. Pokud přerušil řízení a také nám navrhl zrušení prezidentského rozhodnutí nebo jeho části, pak by se mohlo stát, že by to bylo připojeno k jinému řízení. Tedy asi k tomu senátorskému," citovala předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského ČTK. Podle svého vyjádření ale návrh zatím nečetl, a je proto předčasné ho hodnotit.

Pražský městský soud uložil v červnu 2011 Chvalovskému za úvěrové podvody na Komerční bance z konce 90. let desetiletý trest vězení. Zbylým čtyřem mužům udělil nepodmíněné tresty od šesti do osmi let.

Podle tehdejšího verdiktu si obžalovaní nabrali od banky úvěry v celkové výši skoro 1,5 miliardy korun a předstírali, že penězi budou financovat své obchody. Místo toho jimi prý ale platili hlavně své předchozí dluhy.

Obhajoba před soudem tvrdila, že nešlo o úvěrové smlouvy, ale o jiný druh financování, o odkup budoucí pohledávky. V takovém případě podle advokátů nejsou poskytnuté finance vázány účelem použití a příjemce s nimi může nakládat podle svého.

Vrchní soud v Praze loni prvoinstanční rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání. Kauzou se tak měl znovu zabývat městský soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám