Hlavní obsah

Mělník zkouší na povodně

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mělník

V Mělníku se testují protipovodňové hráze a všechny složky záchranného systému cvičí zásah jako při povodni. Přesně rok po ničivých povodních, které se prohnaly Mělnickem, se rozhodla tamní radnice vyzkoušet všechna protipovodňová opatření a „nasucho“ natrénovat reakce všech složek záchranného systému, jak by měly fungovat při velké vodě.

Foto: MěÚ Mělník

Protipovodňové cvičení v Mělníku

Článek

„Všechno musí probíhat jako při skutečných povodních, jenom vynecháváme evakuaci obyvatel. Zkoušíme uzavírání protipovodňových vrat do přístavu, navážení materiálu na hráze,“ řekl starosta Mělníka Ctirad Mikeš (ČSSD).,

Foto: MěÚ Mělník

Protipovodňové cvičení v Mělníku

„Možná se to bude mnoha lidem zdát zbytečné, ale takový trénink je potřeba a při skutečném zásahu se hodí,“ podotkl i místostarosta Miroslav Neumann (ODS).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zpevňování hráze v Mělníku během záplav v roce 2013

Město Mělník musí začít s výstavbou hrází už při vyhlášení 1. povodňového stupně, kdy je hladina řeky na čtyřech metrech. Už v tento moment voda ohrožuje některé nemovitosti. Trénuje se tak, jako by hladina vody byla na hranici 9,5 metru.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Záplavy v Mělníků v roce 2013

„Hlavní smysl tohoto cvičení je v tom, že si vyzkoušíme, kolik času nám zaberou jednotlivé kroky, například jak dlouho se čeká na příjezd potápěčů, jak dlouho trvá navážení materiálu. Dosud jsme všechno bohužel museli dělat přímo při povodni naostro,“ dodal starosta Mikeš. Cvičení potrvá do pátku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám