Hlavní obsah

Medojed Sámer ze Sýrie přijel za partnerkou do olomoucké zoo

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

V Zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce si zvyká na nové prostředí Sámer, zhruba tříletý samec medojeda kapského. Pochází ze Sýrie a měl by v zoo vytvořit pár se samicí Kyou. Ta se loni v rámci chovu těchto zvířat v zahradách, narodila v olomoucké zoo jako jediná na světě.

BEZ KOMENTÁŘE: Medojed Sámer ze Sýrie přijel za partnerkou do olomoucké zooVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Sami jsme v očekávání, jak bude jejich sbližování probíhat, prozatím vše nasvědčuje oboustranným sympatiím,“ uvedla zooložka Libuše Veselá. Sámer se rychle zabydluje a u misky s jídlem pravidelně prokazuje, že mu zdejšími chovateli servírované pokrmy chutnají.

Sami jsme v očekávání, jak bude jejich sbližování probíhat, prozatím vše nasvědčuje oboustranným sympatiím
Libuše Veselá, zooložka

Medojed je chován v zoo velmi zřídka. Na celém světě se jedná jen o 16 institucí, v celé Evropě potom pouze o šest zařízení, z toho ve třech případech jde o zoo v ČR. Ta olomoucká má od předloňského října čtyřletého samce Akina a tříletou samici Kali, kteří pocházejí z míst svého přirozeného výskytu v Africe. Právě jejich potomkem je Kya.

„Odchov malého medojeda je běh na velmi dlouhou vzdálenost. V zajetí narozených mláďat a současně zkušeností a informací z prvních týdnů jejich života existuje pramálo, navíc z odchovu ve volné přírodě samice nedělá veřejnou záležitost. Jejich první mládě, samička, byla na matce závislá několik měsíců. Dnes je to už holka pomalu na vdávání,“ řekla Právu mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

VÝLETY Z KARANTÉNY: Nakrmte s námi krokodýla

Domácí

Kunovitá i více než patnáct kilogramů vážící šelma, žije ve volné přírodě v Africe a v části jižní Asie. Medojed je všežravec, nepohrdne mršinou, pochutná si i na ovoci a má rád med. Ve volné přírodě přitom úzce spolupracuje s opeřencem medozvěstkou křiklavou. Ta svým křikem zvěstuje, že nalezla včelí hnízdo. Medojeda k němu navede, počká, až ho rozbije, vyplení, a poté se k hostině přidá, zbytky pláství jsou pro ni uspokojením z dobře vykonané spolupráce.

Volná kůže v krční oblasti medojeda chrání nejen proti bodnutí žihadlem, ale také i při napadení, kdy se díky ní podobně jako medvěd malajský dokáže vymanit ze sevření a otočit se až o 180°.

Olomoucká zoo představila mláďata lemurů

Koktejl

Do skladby jídelníčku medojeda patří i smrtelně jedovatí hadi jako zmije útočná či kobra. Pokud ho paralyzují jedem, medojed sice na pár minut upadá do stavu podobajícího se smrti, ale většinou uštknutí přežije. „Jde o velmi nebojácné a silné zvíře. Jsou známé případy, kdy medojed zaútočil i na několik lvů,“ zmínila zooložka.

„Svalnaté přední končetiny má medojed obdařené drápy dlouhými až 5 cm. Pomocí nich dokáže během pár minut vyhrabat díru velkou tak, že ji může použít jako svůj úkryt,“ doplnila další zajímavost Gronská.

Reklama

Výběr článků

Načítám