Hlavní obsah

Mediální komise odložila zákon o TV poplatcích

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mediální komise Sněmovny přerušila projednávání novely vládního návrhu zákona o ČT, zákona o koncesionářských poplatcích i mediálního zákona. Postupovala tak stejně jako kulturního výboru Sněmovny, který před týdnem učinil to samé. Poslanci nyní mají zhruba dva měsíce čas na projednání různých námětů. Zákony půjdou do Sněmovny v únoru.

Foto: Milada Doupovcová

ilustrační foto

Článek

Pokud budou schváleny, mohly by teoreticky být projednány Senátem v březnu, pak je musí schválit prezident a optimálně by mohly vstoupit v platnost v polovině příštího roku. Veřejnoprávní televize na to toužebně čeká, protože její hospodaření je prakticky na dně.

Zasedání mediální komise Sněmovny se konalo ve studiích ČT na Kavčích horách. Toho využilo vedení a celé dopoledne prezentovalo poslancům na grafech, tabulkách a ústních vystoupeních, jak špatně si televize finančně stojí. Na výrobu kvalitního programu v příštím roce chybí televizi podle jejího managementu 700 miliónů korun. Ředitelka programu Markéta Luhanová na dotaz členů komise hájila nákup zahraničních pořadů v době, kdy televize musí šetřit. Zahraniční pořady jsou totiž podle Luhanové často levnější než vlastní tvorba.

Průměrná cena zahraničních filmů vysílaných ČT v hlavním programovém okně je podle Luhanové asi 300 tisíc korun, zatímco kupříkladu výroba jednoho dílu oblíbené soutěže O poklad Anežky České přijde na 450 tisíc korun. Když koupí ČT divácky atraktivní film, kupuje ho v tzv. balíčku spolu s dalšími levnějšími filmy. Poslanci vystoupení odpovědných lidí z vedení ocenili.

Poslanci: Snižte náklady

"Byla to otevřená prezentace, ale konečně nikdo z vedení nehrál betla," komentoval údaje Ivan Langer (ODS). Přesto však poslanci chtějí , aby ČT ještě tvrději snížila své náklady. "Proč má mít například ArboMedia, nakupující pro televizi reklamu, roční provizi 93 miliónů korun," ptal se Langer. Poslanec Pavel Kováčik (KSČM) navrhoval, zda by se koncesionářský poplatek nemohl převést na daň placenou občanem. Kdo nemá televizní nebo rozhlasový přijímač, musel by to prokázat.

Na návrh Langera odsouhlasila mediální komise vznik pracovní skupiny, která by se měla zabývat analýzou možné varianty spojení České televize s Českým rozhlasem a možností tzv. čistého financování veřejnoprávních médií, tedy bez reklamy.

Po jednání komise se v garážích ČT sešlo asi 200 tamějších odborářů. Vyslechli argumenty předsedy mediální komise Jaromíra Talíře a člena komise Václava Nájemníka (ODS), Odboráři zdůraznili, že jim na veřejnoprávní televizi záleží a počínání poslanců bedlivě sledují.

Anketa

Jste pro zvýšení koncesionářských poplatků?
Ano
24,6 %
Ne
75,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 65 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám