Hlavní obsah

Zvýšení televizních poplatků projedná Sněmovna až v lednu

Novinky, jp, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S nepořízenou odešli z jednání kulturního výboru Sněmovny zástupci veřejnoprávní televize a Rady ČT. Poslanci doporučili Sněmovně odložit televizí toužebně očekávané projednávání zvýšení koncesionářských poplatků ze 75 na 95 Kč až na leden.

Foto: Petr Hejna
Článek

"Pro ČT to bude mimo jiné znamenat další okleštění programu. Stoupne procento repríz a kromě již dříve ohlášených omezení pořadů, jako je Soutěž o poklad Anežky České zrušíme další," oznámil na výboru generální ředitel ČT Jiří Janeček. Z obrazovky asi zmizí Sama doma, pokračování seriálu Šumná města, zastaví se Z očí do očí a jiné.

"Nemohu být konkrétní, dokud se to nedozví tvůrci pořadů, kterých se to týká," řekl Právu Janeček na dotaz, kterých dalších pořadů se diváci příští rok na obrazovce nedočkají. Nutnost zvýšení poplatků obhajovali na výboru kromě Janečka a rady také poslanci koalice, ministr kultury Pavel Dostál a za tvůrce režisérka dokumentárních filmů a předsedkyně Asociace režisérů Helena Třeštíková.

"Televize veřejné služby je nejlepším vynálezem demokracie. Existuje řada témat, která může zprostředkovat jen televize veřejné služby. Dokážeme se uživit jinak, ale chceme dát své síly zájmu této země," uvedla Třeštíková, která není zaměstnancem ČT.

Odložit úpravu vládního návrhu zákona o rozhlasových a televizních poplatcích až na leden se dohodli den před zasedáním kulturního výboru zástupci koalice a opozice. Opozice (ODS a KSČM) prý v lednu ruce pro zvýšení koncesionářských poplatků zvedne, ale pravděpodobně jen za cenu úpravy reklamního času ČT. Tedy buď jeho snížení, nebo ponechání pouze jednoho procenta, jako je to dosud. "Nebo, že z ČT zmizí reklama v hlavním vysílacím večerním čase," řekl Právu člen opozice, netoužící objevit své jméno v novinách. "ODS je jednoznačně proti zvýšení poplatků," dodala Kateřina Dostálová (ODS).

Radu ČT si chtějí poslanci volit sami

Kulturní výbor smetl ze stolu i vládní návrh zákona o ČT. Největší novinkou v něm byla tzv. "trojnožka", tedy, že patnáctičlennou Radu ČT by volila Sněmovna, Senát a prezident s kontrasignací premiéra. Každý z nich by zvolil pět radních. To potvrzuje i nedávné Poslanecké hlasování Novinek, ve kterém poslanci podobný návrh zámítli.

"Zamítnutí je správná věc," řekl Právu člen Rady ČT Dobromil Dvořák. "Trojnožka znamená, že stávající rada bude odvolána. Než by byla odvolána, neměla by určitě takový pocit zodpovědnosti za chod televize, jako má nyní," dodal Dvořák.

Kulturní výbor doporučil Sněmovně k projednání vládní návrh změny zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Doporučil však zrušit v něm pasáž, že elektronická média mají zodpovědnost za vysílání klamavé reklamy a teleshopingu. "Provozovatel nemá možnost, aby to ověřoval, navíc je to ošetřeno jinými zákony," odůvodnil návrh úpravy Petr Pleva (ODS).

Reklama

Související články

Ředitel ČT Janeček bude mít plat 110 tisíc

Plat generálního ředitele České televize (ČT) Jiřího Janečka bude do října činit 110 000 korun měsíčně. Rozhodla o tom Rada ČT. Ve srovnání s platy manažerů...

Česká televize chystá čistě sportovní kanál

Česká televize uvažuje o možnosti zřídit speciální sportovní kanál, který by příznivcům sportu nabízel podívanou po celých 24 hodin. Šéfredaktor sportovní...

Výběr článků

Načítám