Hlavní obsah

Medard udeřil předčasně, pršet má skoro celý červen

Právo, Václav Pergl

Medard, k němuž se váže lidová pranostika Medardova kápě, čtyřicet dní kape, má sice svátek až 8. června, tedy příští sobotu, ale ve vydatnosti srážek posledních hodin se hodně předběhl.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

„Opravdu to letos vypadá, jako by Medardova pranostika nastoupila o čtrnáct dní dříve. Medardovské deště jsou spojené s tlakovou níží, která počasí na území Česka ovlivňuje právě v těchto dnech. V jiných letech je to spíše na konci června a na začátku července,“ řekla Právu v pátek Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Podle ní i víkend proprší. V sobotu má být déšť trvalejší a vydatnější zejména na západě a severu Čech. V nížinách spadne asi 30 a na horách až 50 milimetrů srážek, to je 30 až 50 litrů vody na metr čtvereční. V neděli by srážky na celém území ČR měly být do deseti milimetrů.

Po oba víkendové dny bude i chladno s maximálními teplotami 14 až 18 st., v místech s trvalejším deštěm jen 12 st. C.

„Oteplení a oblačnou oblohu očekáváme až od středy, kdy bude až 24 st. C, ale zase přibudou bouřky. V nich nikdy nelze vyloučit přívalové deště. Lidé by tedy hladiny řek a potoků měli bedlivě sledovat,“ uvedla meteoroložka.

Podle meteorologů je letošní rok mimořádně chudý na slunce. Například v Praze–Ruzyni bylo od začátku roku do 17. května jasno celkem jen 80 hodin, o dva roky dříve to přitom bylo za stejné období 417 hodin.

„Málo slunečního svitu může mít dopady na nižší průměrnou teplotu vzduchu, ale i například na psychické zdraví obyvatelstva,“ uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. [celá zpráva]

Po srážkově nadprůměrném květnu, bude i první meteorologický letní měsíc − červen jako celek srážkově nadprůměrný (průměrný měsíční úhrn srážek je 85 mm) a teplotně průměrný (průměrná měsíční teplota vzduchu se pohybuje na 17,9 st. C).

V období okolo Medarda budou srážky spojeny s bouřkami. Ve zbylých dnech do 10. června teploty stoupnou na 20 až 26 st. C.

Od 11. do 20. června se očekává oblačno až polojasno, občas déšť. Noční teploty 16 až 10 st. Denní teploty 18 až 24 st., při zmenšené oblačnosti kolem 26.

Od 21. do 30. června by mělo být polojasno až oblačno, občasný déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Noční teploty 17 až 11, denní teploty 23 až 29 st.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám