Hlavní obsah

V Praze bylo od Nového roku jasno pouhých 80 hodin

Češi si letos slunce zatím příliš neužili. Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bylo množství slunečního svitu pod dlouhodobými normály a statistiku podle všeho nevylepší ani data z května, který je poměrně deštivý, uvedl ve čtvrtek mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák s tím, že příčinou je častý výskyt tlakových níží.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Například v Praze-Ruzyni bylo od začátku roku do 17. května jasno celkem jen 80 hodin, o dva roky dříve to přitom bylo za stejné období 417 hodin. Ve stejné stanici bylo za uvedené období průměrné pokrytí oblohy oblačností 82 procent, před rokem to bylo za stejné období jen 65 procent a v roce 2011 pouze 61 procent.

"Faktem je, ze roky 2011 a 2012 (míněno období od 1. ledna do 17. května) byly z hlediska slunečního svitu v daném období nadnormální, zatímco rok 2013 výrazně podnormální, což vede ke srovnání, že oproti předchozím dvěma slunečným rokům je letošek zřetelně málo slunečný," řekl Dvořák.

"Málo slunečního svitu může mít dopady na nižší průměrnou teplotu vzduchu, ale i například na psychické zdraví obyvatelstva (časté deprese, zvýšený počet sebevražd)," uvedl Dvořák.

Odborníci zatím nevědí, jak se situace vyvine

"Nelze tvrdit, že tento trend zůstane po celý rok nebo přesáhne i do dalších let," upozornil ale Dvořák. Příčiny zamračeného počasí v tomto roce prý nelze přesně určit.

V lednu se slunce ukázalo jen 20 hodin

Na nedostatek slunečního svitu letos meteorologové upozorňují opakovaně. Například v lednu se slunce ukázalo pouze na 20 hodin, zatímco obvykle jde o zhruba 43 hodin. [celá zpráva]

Dlouhodobé měsíční průměry kolísají na českém území mezi cca 50 hodinami v zimních měsících až po zhruba 200 hodin v červnu a červenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám