Hlavní obsah

Maturity zbavíme drobných bizarností a polidštíme je, tvrdí po generálce Dobeš

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr školství Josef Dobeš (VV) ve čtvrtek ohodnotil dosavadní průběh generální zkoušky státních maturit. Podle jeho slov probíhal celý proces až přes drobné potíže dobře. Ministr nicméně připustil, že by zkoušku chtěl před definitivním spuštěním "polidštit".

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Ministr oznámil, že výsledky budou pravděpodobně zpracovány dříve, než bylo avizováno, tedy 3. listopadu. V této souvislosti připustil, že dřívější bude v takovém případě i zveřejnění. Dobeš bude usilovat i o to, aby se výsledky nedostali pouze ke školám, ale i k jednotlivým studentům, kteří by se měli dozvědět, jak přesně uspěli.

Dobeš uvedl, že po vyhodnocení se školy a studenti dozví i nastavení obtížnosti maturitních testů, která je doposud tajná. Ministerstvo ji na základě generální zkoušky nicméně měnit nebude.

Ministr hodlá v rámci "polidštění" zkoušky odstranit "drobné bizarnosti". Jako příklad uvedl fakt, že studenti jsou před každým testem instruováni totožným, "poněkud školometským", způsobem. Dobeš by to rád eliminoval a po prvním testu by poučení nechal na jednotlivých pedagozích.

Ředitel Biskupského gymnázia v Brně, který byl na ministrově tiskové konferenci přítomen, uvedl, že zejména v testech z českého jazyka by měly být odstraněny i některé věcné chyby.

Reklama

Související témata:

Související články

Generálka maturit: vyzkoušejte si testy

Na 1223 středních školách všech typů v pondělí odstartovala čtyřdenní generálka státních maturit. Vyjde na 120 miliónů korun a provázejí ji přísná bezpečnostní...

Výběr článků

Načítám