Hlavní obsah

Matěj Stropnický dostal nabídku kandidovat za ČSSD

Aktualizováno

Někdejší předseda Strany zelených, od letošního března poradce ministryně práce a sociálních věcí, osmatřicetiletý Matěj Stropnický by mohl v říjnových sněmovních volbách kandidovat za soc. dem. Nabídku dostal od šéfa strany Jana Hamáčka.

Foto: Petr Horník, Právo

Matěj Stropnický

Článek

„Mohu potvrdit, že jsem nabídku dostal a zatím ji zvažuji,“ řekl Právu Stropnický. Nechtěl přitom komentovat, zda by mohl být lídrem kandidátky třeba v Praze nebo Středočeském kraji, kde koupil před třemi lety zámek ze 17. století, který se svým přítelem rekonstruují.

„Možností je více,“ uvedl pouze.

Podle informací Práva by Stropnický mohl nastoupit jako dvojka v Praze, a to po místopředsedkyni strany Janě Maláčové. Právě ministryně práce a sociálních věcí má v čele pražské kandidátky nahradit exministra zahraničí Tomáše Petříčka.

Stropnický má z politiky bohaté zkušenosti. Za zelené byl místostarostou v Praze 3, čtyři roky byl i na pražském zastupitelstvu, kam byl zvolen za trojkoalici zelených, lidovců a starostů. Mezi roky 2014 a 2015 byl náměstkem pražské primátorky pro územní rozvoj a plán, poté do roku 2018 předsedal výboru dopravy.

Loni opustil Stranu zelených, jejímž byl místopředsedou a od ledna 2016 do října 2017 také předsedou. Z čela strany rezignoval krátce po volbách, kdy byl lídrem zelených v hlavním městě a strana získala jen 1,5 procenta hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám