Hlavní obsah

Mareš porazil Koláře a stal se šéfem US-DEU

BRNO

Vicepremiér Petr Mareš v prvním kole drtivě porazil senátora Roberta Koláře a stal se novým předsedou Unie svobody-DEU. Od 353 hlasujících členů unie získal na brněnském sjezdu 249 hlasů, zatímco Koláře volilo jen 92 straníků.

Foto: Michael Rada
Článek

Republikové shromáždění zvolilo kromě Mareše celé nové vedení. Do křesla prvního místopředsedy byl zvolen senátor Jan Hadrava. Místopředsednický post bude nadále zastávat i Ratibor Majzlík, jemuž tuto funkci zaručuje integrační smlouva US a DEU. Novými tvářemi ve vedení unie jsou Pavel Němec, František Pelc a Vlastimil Ostrý.

Mareš je pro setrvání nejmenší vládní strany v koaličním kabinetu Vladimíra Špidly do konce funkčního období v roce 2006, ovšem za stanovení jasných kritérií v otázkách reformy veřejných financí, vzdělávacího systému či deregulace nájemného. Již dříve řekl, že dalším impulsem pro odchod unie do opozice by bylo zvolení expremiéra Miloše Zemana prezidentem.

"Pokud společně dojdeme k názoru, že cíle, s nimiž jsme do vlády vstoupili, nejsme schopni naplňovat, nemáme v ní co pohledávat. Tak, jak jsme našli odvahu do vlády vstoupit, musíme ji najít i k odchodu, a to bez ohledu na to, zda již budeme v Evropské unii, nebo stále ještě před jejími branami," nastínil svoji vizi Mareš, který má ve vládě na starosti vědu, výzkum a lidské zdroje.

Z vlády neodejdou

Delegáti víkendového republikového shromáždění Unie svobody - DEU rovněž v neděli rozhodli drtivou většinou o setrvání strany v koaliční vládě Vladimíra Špidly. Pouze sedm z více než 300 delegátů sjezdu podpořilo návrh ostravského kandidáta na předsedu Radoslava Štědroně, který navrhoval opustit vládu neprodleně po vyhlášení výsledků referenda o vstupu ČR do EU. Proti bylo 314 delegátů sjezdu a 20 se jich zdrželo.

Ivan Pilip, který stranu řídil poslední půlrok a z vedení odchází, dostal od Mareše dokonce štěně labradora (viz. fotogalerie). Mareš je prvním šéfem unie, který před vstupem do US-DEU nebyl členem žádné jiné politické strany. Kolář po ohlášení výsledků řekl, že je připraven Marešovi v práci pro stranu pomáhat, ale o jiné funkce v předsednictvu se ucházet nehodlá.

Reklama

Výběr článků

Načítám