Hlavní obsah

Manipulace s tendry na Bulovce: Policie obvinila ty, na něž Horáček ukázal

• Aktualizováno
Právo, Jan Menšík

V souvislosti s kauzou údajných manipulací s veřejnými zakázkami v Nemocnici Na Bulovce policie v pondělí kromě exposlance za ODS Marka Šnajdra obvinila také někdejší ředitelku Bulovky Andreu Vrbovskou a její náměstkyni Marii Nushiovou.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr.

Článek

Podle vyjádření Šnajdrova advokáta Lukáše Trojana policie expolitika viní z přijetí padesátitisícového úplatku. Jediným důkazem proti Šnajdrovi je podle něj nepravdivá výpověď podnikatele Tomáše Horáčka.

„Předmět obvinění pana Šnajdra spočívá v tom, že měl údajně přijmout úplatek 50 tisíc korun českých od nezjištěné osoby, v nezjištěném čase a za částečně nezjištěným účelem,“ uvedl advokát Trojan.

„Klient popírá, že by se cokoliv takového stalo,“ doplnil s tím, že Šnajdr si proti obvinění podal stížnost a zvažuje další právní kroky, případně i ohledně křivého obvinění.

Trojan současně připomněl, že Šnajdr má s Horáčkem obchodní spory.

„Můj klient je poměrně nepodstatná figura celého příběhu, uměle vpravená, aby to vypadalo pěkně a zajímavě, což se daří,“ uzavřel Trojan.

Obviněno je pět lidí 

Podle informací Práva jsou dalšími obviněnými také někdejší jednatel společnosti, která tendr vyhrála, Pavel Tobiáš, podnikatel Vlastimil Došek a společnosti Elekta Services a Lamboro.

Celkem je tedy kvůli tendru z roku 2016 na obnovu dvou kusů lineárních urychlovačů v předpokládané hodnotě 120 milionů korun obviněno pět lidí a dvě firmy.

Právě všechna tato jména během svého lednového výslechu uvedl obviněný lobbista Tomáš Horáček, jenž je ústřední postavou v kauze dalších údajně cinknutých veřejných zakázek v pražských nemocnicích Na Bulovce a Na Františku. V této věci je také obviněna již zmíněná exředitelka Vrbovská.

Foto: Jan Menšík, Právo

Tomáš Horáček s eskortou na archivním snímku.

Horáček, který usiluje o nižší trest a status spolupracujícího obviněného, s největší pravděpodobností kriminalisty na tuto stopu přivedl, právě když během svého lednového výslechu poměrně obsáhle popsal zákulisí celého systému.

Výherce měl být předem jasný

Podle něj vedení nemocnice, jmenovitě Vrbovská s Nushiovou, a Šnajdr usilovali o to, aby zakázku na urychlovače získala společnost Elekta Services.

Na několika stránkách policejního dokumentu, který má Právo k dispozici, se často objevuje také jméno někdejšího jednatele Elekty Pavla Tobiáše. Podle Horáčkovy výpovědi spolu přímo domlouvali i technické parametry zakázky tak, aby jim co nejvíce vyhovovaly přístroje firmy Elekta.

Policie obvinila exposlance Šnajdra kvůli zakázkám pro Bulovku

Domácí

Dalším, koho Horáček ve své výpovědi zmínil, je podnikatel a „blízký spolupracovník Šnajdra“ Vlastimil Došek a jeho společnost Lamboro.

Doškova firma měla podle Horáčka figurovat jako subdodavatel Elekty, přes niž se měly vyvádět peníze ke Šnajdrovi.

„Jakým způsobem Šnajdr finance ze zakázky vygeneroval, vím pouze částečně, a to prostřednictvím jednoho z poddodavatelů pana Doška, který byl Šnajdrem dosazován do obdobných plnění jako poddodavatel,“ stojí v protokolu z Horáčkova výslechu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám